Franse telers dienen klacht in tegen politicus die opriep tot vernielen wateropslagen telers

Op 18 november 2022 hebben Franse tomaten- en komkommertelers samen een klacht ingediend tegen gedeputeerde Julien Bayou. 

De aanleiding? Op 23 augustus 2022 heeft Julien Bayou, gedeputeerde van de Franse politieke partij Europe Ecologie les Vert, in een interview op de Franse tv-zender BFM-TV expliciet aangespoord tot het vernielen van de waterreserves die in de tuinbouw worden gebruikt en beloofd dat hij iedereen die dergelijke daden pleegt, voor de rechtbank zal bijstaan.


© @FNPFruits 

De Association Nationale Pommes Poires – ANPP (de Franse nationale vereniging voor appelen en peren), de Fédération Française de la Coopération Fruitière, Légumière et Hortiole – FELCOOP (de Franse federatie voor samenwerking in de groenten-, fruit- en tuinbouwsector), de Fédération nationale des producteurs de fruits – FNPF (de Franse federatie van fruittelers) en de Association d'Organisation de Producteurs – AOP (de Franse vereniging van telersorganisaties) hebben zich gemobiliseerd om samen de strijd aan te binden met de Franse regering. 

Op 29 en 30 oktober 2022 hebben, als reactie op deze oproep tot het vernielen van de waterreserves in de tuinbouw, verschillende bijzonder gewelddadige demonstraties plaatsgevonden tegen het project voor de aanleg van waterreserves in Sainte-Soline, waarbij tientallen gewonden vielen en onder meer de apparatuur en diverse particuliere eigendommen van de telers zijn vernield. Voor de waterreserves zijn echter administratieve vergunningen afgegeven, die allemaal door de rechter zijn goedgekeurd.  

Grote gevolgen voor de telers
Waterreserves zijn van essentieel belang voor de Franse groenten- en fruittelers, die steeds vaker te kampen hebben met droogte. Dankzij waterreserves kunnen de telers namelijk  in de winter –  als het waterpeil hoog is –  water opslaan, zodat ze tijdens de zomerdroogte over voldoende water kunnen beschikken. Dankzij deze manier van werken hoeven de telers in de zomer geen water aan de grond te onttrekken en is de 'waterstress', op het moment dat de watervoorraden het meest kwetsbaar zijn, kleiner.

De vernietigde waterreservoirs werden gebruikt door honderden telers die op kleinschalige teeltbedrijven werken (2,5 tot 18 hectare) en zich inzetten voor een ecologisch verantwoorde manier van telen (goed doordachte teeltmethoden, biologisch telen...). De vernietiging door milieuactivisten druist in tegen de behoefte om de Franse bevolking te voeden en de doelstelling van voedselsoevereiniteit voor het land.

"Geen enkele politicus mag aanzetten tot milieuonvriendelijke acties"
Door op te roepen tot het vernietigen van de waterreserves heeft Julien Bayou niet alleen direct aangezet tot het uitvoeren van milieuonvriendelijke acties, maar ook de gebeurtenissen in Sainte-Soline aangemoedigd, geprovoceerd en gelegitimeerd. Op die manier zijn de woorden van Bayou gekoppeld aan aanzienlijk en gemotiveerd geweld tegen de groenten- en fruittelers en hun teeltbedrijven. Verschillende parlementaire verslagen hebben onlangs bevestigd dat onder deze telers het aantal zelfmoordgevallen flink is toegenomen en dat dit vooral wordt gelinkt aan de voortdurende mishandeling waarmee de telers worden geconfronteerd.

Deze daden veroordelen: een prioriteit voor groenten- en fruittelers
Nu de groenten- en fruittelers steeds vaker worden geconfronteerd met verschillende crisissen en er in Frankrijk sprake is van een algehele daling van het aantal percelen waarop groenten en fruit worden geteeld, vinden de leden van de ANPP, de FELCOOP, de FNPF en de AOP dat de uitlatingen van Bayou niet ongestraft mogen blijven. Het doel was om zeer dure landbouwinfrastructuur te vernietigen die diende als het werkinstrument van de meeste telers.

In deze context hebben de 4 verenigingen en federaties besloten bij het parket van Poitiers een klacht in te dienen tegen afgevaardigde Julien Bayou.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.