Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Als dit zo doorgaat, komt iedereen nog een keer aan de beurt”

Eerder dit najaar riep John van Ruyven de glastuinbouw op van zich te laten horen. “Waarom doet niemand iets?”, vroeg de techneut, actief in onder meer de waterbehandeling met zijn bedrijf JVR Tecmar, zich af. Op zijn oproep krijg hij de nodige reacties, maar écht verandert is er sindsdien niets, stelt hij. “Goed verhaal kreeg ik te horen, maar daar ging het mij niet om. Het gaat erom dat er iets gaat veranderen.”

Recent werd John door een teler uit Canada gewezen op een ontwikkeling in het Midden-Oosten. Daar pompen ze (zee)water in lege gas- en olievelden. Het riep bij John, die er beelden bij vond, de vraag op of dat dan geen optie zou kunnen zijn om toch aardgas in Groningen op te kunnen blijven pompen, zonder bevingsgevaar. Hij legde het idee al voor bij een contact bij een brancheorganisatie en deelt er ook zelf een post over op LinkedIn.

Ondertussen ‘moet’ iedereen van het gas af en is Russisch gas in de ban gedaan. Alle ontwikkelingen raken de glastuinbouw hard. “Het is toch triest dat je ondernemers ziet die hun levenswerk kapot zien gaan.” Pijnlijk vindt de techneut het ook dat velen momenteel gelaten stoppen. Sinds januari is er geen echt protest meer geweest vanuit de sector, vindt John. “Terwijl wie nu misschien nog aan de goede kant van de streep zit, straks ook een keer aan de beurt komt als dit beleid voortgezet wordt.”


John op GreenTech Amsterdam 2022

Als het aan John ligt, komt er op zijn minst meer duidelijkheid vanuit Den Haag. “Zonder duidelijkheid over het beleid weten ondernemers niet waar ze aan toe zijn.” Als ‘we’ dan toch van het gas af moeten en de emissies omlaag moeten, dan is aardwarmte een optie. De techneut is verbaasd over het feit dat de prijs van aardwarmte door de overheid nog altijd aan de hoge gasprijs gekoppeld is. “Zorg nu dat aardwarmte goedkoper wordt als gas niet meer mag, maar ook dat gebeurt niet.”

De techneut hoopt dat de glastuinbouw alsnog, liefst samen met andere hard getroffen sectoren zoals de bakkers, tot actie over gaat. “Nu mis ik saamhorigheid, terwijl er hele vreemde dingen gebeuren in de markt.” John wil door nogmaals van zich te laten horen en te laten zien hoe hij tegen de zaken aankijkt, gelijkgestemden vinden. “Samen met mensen die op dezelfde golflengte zitten moeten we iets kunnen bewerkstelligen.” 

Reageren? Mail John op: john@jvrtecmar.nl