ziet Andrés Góngora van telersvereniging Coag

Nederlandse telers met leverplicht komen shoppen in Spanje

Alles wijst erop dat met de verwachte opbrengstdaling in kassen in onder meer Nederland, door de stijging van de gasprijs, de aankoop van groenten en fruit uit Spanje zal toenemen en daarmee ook de prijzen.

"Eigenlijk begon deze neerwaartse trend in Nederland al vóór de oorlog", vertelt Andrés Góngora, verantwoordelijke Groenten en Fruit bij telersvereniging Coag. "Dit jaar hielden we de situatie nauwlettend in de gaten, want we wisten dat Nederland het gas gerationaliseerd heeft, ook voor de tuinbouw. Maar de informatie is niet erg duidelijk. Er is weinig transparantie. We weten dat ze gas hebben in de WKK-kassen, maar hun productie in de kassen is al gedaald en we nemen aan dat dat de komende maanden zo zal blijven", voegt hij eraan toe.

"Daar is de teler gewoonlijk ook handelaar", vertelt Góngora. "Daarom willen ze hier kopen, omdat ze verplichtingen hebben tegenover hun klanten. Daar zijn de telers niet gewoon telers. We hebben het over grootschalige projecten. In die zin kun je ze een een beetje vergelijken met de coöperaties hier, maar het zijn geen coöperaties", vertelt de verantwoordelijke van Coag. "Er zijn Nederlandse telers die altijd al contracten hebben afgesloten met telers uit Almería en Murcia."

Daarnaast moeten ook nog de supermarktketens worden bevoorraad. "Ook de Midden-Europese supermarkten, zoals Lidl, Aldi of Carrefour, slaan hun voorraden in. We gaan beslist meer verkopen. Deze winter gaan we een goed verkoopseizoen tegemoet", besluit hij.

De prijzen laten al een opwaartse trend zien
De prijzen zijn zelfs al aan het stijgen. Courgette is het meest opvallende voorbeeld. Vorig jaren lag de telersprijs volgens Coag nog op € 0,33 per kilo, eind oktober dit jaar was dat € 0,84. De prijs voor groene paprika's ligt 60% hoger, die van rode paprika's 25%, van komkommer 13% en van tomaten 16%. Toch mogen we niet vergeten dat de teeltkosten het afgelopen jaar ook voor de Spaanse telers omhoog zijn geschoten. Niet alleen voor de Nederlanders... 

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.