De afgelopen dagen steeg de korte termijngasprijs op de TTF licht. Vanochtend kwam er in één keer 10 euro per megawattuur bij. De APX-elektriciteitsprijs daalt juist. In deze crisisupdate proberen we de energieberichtgeving weer op een rijtje te zetten.
Te beginnen met een gasgrafiek waarin de prijsstijging van vanochtend nog niet te zien is.
De TTF-gasprijs voor december sloot dinsdag af op ruim 119 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op 128 euro om zelfs tot boven de 130 euro door te stijgen. Bekijk hier de actuele cijfers.
De oorzaak van de prijsstijging lijkt te liggen in Rusland. In het nieuws is het bericht dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dreigt de gasleveranties naar Europa via Oekraïne nog verder af te schalen. Bloomberg heeft dat gemeld, BNR schrijft erover. Op dit moment is de route via Oekraïne nog de enige route waarop gas van Rusland naar Europa komt. Op Twitter is het Gazprom bericht ook verschenen.
— Gazprom (@GazpromEN) November 22, 2022
Energiespecialisten van gashandelsplatform Powerhouse blikken vooruit op week 47. Los van de actualiteit, waar de gasprijs weer op lijkt te reageren vandaag, zijn de weersvoorspelling Europa wel goedgezind. Het bekent dat 'de voorkant van de gascurve druk naar beneden zal gaan ervaren, en de achterkant onveranderd zal blijven.'
Voor de elektriciteitsprijzen verwachten de specialisten een daling omdat er meer wind in de voorspelling zit. Net als voor gas blijven de onzekerheden richting de winter van 2023-2024 bestaan. Onzekerheden zijn er echter ook voor deze winter. In de winter lijken de prijzen gedomineerd te gaan worden door de vraag in hoeverre de Franse kerncentrales beschikbaar zijn, is de voorspelling vanuit Powerhouse. "Op dit moment is 53% operationeel, wat iets hoger is dan vorige week." Lees hier de hele analyse.
Onder meer Duitsland rekent sterk op aanvoer van vloeibaar gas, LNG. Via India moet LNG naar Duitsland komen. Het vloeibare gas is duurder dan pijpleidinggas. Persbureau Reuters schrijft erover na berichtgeving van Der Spiegel. Ondertussen wil Duitsland met een groot energiesteunpakket ter waarde van 54 miljard euro bedrijven en huishoudens beschermen tegen de gevolgen van de energiecrisis. BNR schrijft erover.
Het nieuws over een extra Noors gasveld dat in 2026 in productie geeft niet direct verlichting. "Je hebt er nu niks aan, maar alle beetjes helpen", zegt energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis van BNR. Het gas uit het nieuwe Noorse veld zou via een pijpleiding naar Europa komen en vanaf daar weer doorgestuurd kunnen worden. Op dit moment haalt Nederland al ongeveer een derde van de totale gasbehoefte uit Noorwegen.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw de Kamer geïnformeerd over het verloop van de afbouw van de Groningse gaswinning in het gasjaar 2021-2022. Bekijk de brief hier. Ook over de uitkomsten van de aanvullende Seismische Dreigings- en Risicoanalyse (SDRA) over het gasjaar 2022-2023 is de Tweede Kamer per brief geïnformeerd.