Geothermie Nederland wil uitzondering stikstofregels

Het kabinet neemt vrijdag een besluit over maatregelen om op korte termijn uit de stikstofimpasse te komen. De NVDE en Geothermie Nederland, samen met 15 andere organisaties, pleiten ervoor om energietransitieprojecten als ‘projecten met dwingende reden van groot openbaar belang’ te bestempelen. Dergelijke projecten kunnen dan via het zogeheten stikstofregistratiesysteem toch de ruimte krijgen om te worden uitgevoerd. 

De versnelling van geothermie kan namelijk in gevaar komen als gevolg van het wegvallen van de bouwvrijstelling. Dat heeft een averechts effect, aangezien de inzet van geothermie juist bij zal dragen aan structureel lagere emissies. Geothermieprojecten zouden daarom een vrijstelling moeten krijgen van de beperkende stikstofregels. 

In Europees verband lopen overigens vergelijkbare initiatieven om de procedures voor duurzame energieprojecten te versnellen. Die hebben vooralsnog met name betrekking op warmtepompen en niet-grondgebonden zonne-energieprojecten. In een reactie op het voorstel van de Europese Commissie pleitte minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) dat technieken als geothermie ook in aanmerking moeten komen voor versnelde vergunningenprocedures.

Bron: Geothermie Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.