"De mobiliteit van onze robot bespaart telers veel moeite"

Mobiel aeroponic systeem garandeert gelijkmatige irrigatie

Iedereen heeft het over duurzaamheid en manieren om bedrijfskosten te verlagen en tegelijkertijd - als dat kan - meer te doen. Een teeltmethode die aan dat alles tegemoet komt, is aeroponics. Tegelijkertijd is het opzetten van een grootschalige aeroponische kas een enorme klus. Maar daar komt het Zwitserse bedrijf CleanGreens Solutions om de hoek kijken. "Wij ontwerpen mobiele aeroponische systemen voor de teelt van bladgroenten in kassen, en de bijbehorende app", zegt Bernhard Baumgartner, commercieel directeur van CleanGreens Solutions. "Dat brengt ons in een unieke marktpositie, want er zijn wereldwijd eigenlijk maar een paar leveranciers zoals wij."

"Het CleanGreens-systeem bestaat uit een transportsysteem, in- en uitvoerband en modules. Onder dit alles is er een mobiele robot die de wortels met een nutriëntennevel besproeit. Deze robot zorgt voor een gelijkmatige en vooral uniforme irrigatie in de hele kas, maar maakt het ook mogelijk om de irrigatieparameters aan te passen tijdens de groeicyclus. Vooral het risico dat sproeiers verstopt raken, hebben we door het ontwerp weggenomen. De robot heeft namelijk een klein aantal sproeiers, 72 stuks, voor een oppervlakte tot 1.000 m2, met een speciale vorm die voorkomt dat ze verstopt raken."

Bovendien kan de robot gemakkelijk uit de teeltlijn worden gehaald. "Dat vergemakkelijkt het onderhoud enorm, wat meestal een groot  probleem is bij aeroponische systemen." Bernhard wijst erop dat geen van de telers met wie hij samenwerkte ooit last heeft gehad van verstoppingen.

Greenova systeem geïnstalleerd bij 'Les Crudettes' in Frankrijk, in een kas van 8.000 m2.

Vaste systemen versus bewegende robot
Bernhard zegt dat de bewegende robot is ontworpen vanwege het inherente probleem van vaste aeroponische systemen. "In een vast aeroponisch systeem heb je meerdere sproeiers per m². Dat betekent dat je bij een kas van 10.000 m² mogelijk tienduizenden sproeiers hebt. Dat drukt niet alleen op de CAPEX, maar geeft ook extra onderhoud. Een teler moet dan iemand betalen om de sproeiers regelmatig te controleren en te onderhouden. Operationeel gezien is dat een nachtmerrie. Bovendien is het erg moeilijk om planten met een vast systeem op schaal gelijkmatig te irrigeren, vooral omdat de kwaliteit van de druppels erg drukgevoelig is en een ingewikkeld leidingtracé nodig zou zijn. Met ons systeem garanderen wij dat de irrigatiedruppels van hoge kwaliteit blijven, ongeacht waar deze bij de wortels terechtkomen. De mobiliteit van onze robot bespaart telers deze moeite. Hij sproeit namelijk met regelmatige tussenpozen. Er is een kleiner aantal sproeiers, wat een positief effect heeft op de onderhoudskosten. De robot zal het probleem met arbeid niet helemaal oplossen, maar zal een teler zeker grote besparingen opleveren."

Ondersteuning staat voorop
CleanGreens Solutions volgt hun klanten ook nauwgezet. "We verkopen de apparatuur en installeren deze voor de klant. En vervolgens hebben we een 'zorgpakket' ontworpen om de teler te helpen tijdens de hele teelt, maar ook als ze de productie willen opvoeren. We hebben agronomen die rechtstreeks in contact staan met de telers, die bezoeken afleggen tijdens de eerste teeltcycli. We hebben deze service bedacht omdat we willen dat onze klanten succesvol zijn, om een eenvoudige reden: ons systeem is super hightech en zeer modern. Telers die ervoor kiezen zijn early adopters. Wij moeten hen de gemoedsrust bieden om met deze unieke technologie te werken. Dit is systeem is onze verantwoordelijkheid, niet die van de teler."

Precies voor het gebruiksgemak wordt het systeem geleverd met software waarmee een teler elk aspect van de operatie gemakkelijk kan bedienen. "De software heeft twee hoofdfuncties," legt Bernhard uit. "Het kan alles doen in de kas en houdt bij wat er in de teelt gebeurt en wie voor die specifieke taak zorgt. Zo weet het systeem bijvoorbeeld wat elke operator dagelijks doet, maar weet het ook dat bepaalde modules moeten worden geoogst en andere moeten worden gewassen en ontsmet. Een van de functies van de software is een waarschuwingssysteem dat signaleert wanneer er actie nodig is."

De uiterste aandacht voor details die CleanGreens Solutions in het ontwerp van haar grootschalige aeroponics heeft gestoken, levert de bedrijven goede resultaten op. "We zijn nu druk bezig," zegt Bernhard. "We nemen twee grootschalige projecten in Europa en in het Midden-Oosten in bedrijf, en binnenkort komen er nog meer online. Tegelijkertijd kijken we naar verschillende markten. Naast Europa is het Midden-Oosten een groot gebied dat we willen bestrijken, en ons systeem past perfect in de strategie voor voedselveiligheid en -zekerheid van die regio. Noord-Amerika is natuurlijk ook een markt die we willen betreden. Hoe dan ook, ongeacht waar we eerst naartoe gaan, onze belangrijkste drijfveer zal altijd zijn om ons systeem te blijven verbeteren om de OPEX te verlagen en de opbrengst nog verder te verbeteren."

Voor meer informatie:
CleanGreens Solution SA
Bernhard.baumgartner@cleangreens.ch 
www.cleangreens.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.