Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: Productie onder glas in 2023 een à drie maanden later

De Nederlandse productie van groenten, bloemen en planten onder glas loopt in 2023 terug en komt een à drie maanden later op gang. De effecten zijn voor elk gewas anders en de productiedaling heeft ook gevolgen voor andere bedrijven in de keten. In een nieuwe update laten de sectorspecialisten tuinbouw bij Rabobank Lambert van Horen en Arne Bac hun licht schijnen op de laatste trends en ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.

Productiedaling verwacht voor glasgroenten in 2023
Komend jaar (2023) verwacht Rabobank een productiedaling tussen 5 en 10% voor glasgroenten. Enerzijds is deze het gevolg van een kleine daling van het areaal, anderzijds wordt de daling veroorzaakt door minder teelt van tomaat en komkommer onder kunstlicht. De grootste daling vindt plaats in het eerste kwartaal, omdat normaal gesproken juist dan de belichte glasgroenten op de markt komen. Wat de gevolgen zijn in het tweede en derde kwartaal van 2023 is nog onduidelijk. Het aanbod kan daardoor allemaal tegelijk op de markt komen.

In periode 2011-2021 is belichting in de tomatenteelt sterk gegroeid en is het Nederlandse aanbod meer over het jaar gespreid. In 2021 werd in de vier kwartalen respectievelijk 16%, 32%, 32% en 20% geëxporteerd. Tien jaar eerder (2011) bedroegen deze percentages resp. 10%, 33%, 37% en 20%.



Voor paprika’s lijken de gevolgen kleiner dan voor tomaten. De jaarproductie loopt naar verwachting met 5% terug t.o.v. 2021. De plantdatum wordt soms ongeveer twee weken naar achteren geschoven, waardoor de totale productie iets lager uit kan vallen en het Nederlandse aanbod net iets later op de markt komt.

Aangezien komkommertelers meerdere keren per jaar planten reageren zij scherper op hun individuele energiesituatie. In verband met dagprijzen en korte termijn contracten (één tot drie maanden) op de elektriciteitsmarkt beslissen telers op korte termijn over hun exacte teeltplan. Door minder gebruik van belichting verwacht Rabobank een productiedaling van ongeveer 10% ten opzichte van 2022.

Bij aubergines verwacht Rabobank een kleine terugloop van het areaal in 2023. In rassenkeuze en plantdatum kunnen telers hun teelt iets aanpassen, maar over het algemeen zijn de mogelijkheden tot verandering beperkt.

Het merendeel van de aardbeienproductie in Nederland vindt plaats zonder gebruik van een Warmte-Kracht Koppeling (WKK). Mede daarom loopt ook in deze teelt de belichting deze winter sterk terug. Vooral door de vermindering van de belichte teelt onder glas schat Rabobank de jaarproductie van aardbeien in 2023 lager in dan de productie in 2022.

Klik hier voor de update

Publicatiedatum: