"Door energiecrisis volop spinazie en veldsla uit kas verkrijgbaar"

Sinds ongeveer twee maanden wordt er in de kas van Gärtnerei Oellbrunner in München ijverig babyspinazie geoogst. "Door de koude maand september hadden we aanvankelijk problemen met meeldauw, inmiddels is de situatie weer ontspannen, waardoor er nu meer dan voldoende aanbod ter beschikking staat in verhouding met de tamelijk matige vraag", zegt bedrijfsleidster Christine Biedermann.


Christine Biedermann bij de groothandelsstand.

De discrepantie tussen vraag en aanbod is volgens Christine duidelijk het gevolg van de huidige energiecrisis. "Vanwege de kostenstijgingen hebben veel telers zich noodgedwongen moeten heroriënteren en tomaten, komkommers en dergelijke door gewassen vervangen die minder energie vergen, zoals spinazie en veldsla. Dat heeft op zijn beurt voor een toegenomen concurrentie en een oververzadiging van de markt geleid. Vooral op de plaatselijke groothandelsmarkt in München zijn deze producten volop verkrijgbaar."


Verse spinazie uit de kas van Gärtnerei Oellbrunner

De kasspinazie wordt in augustus in de kas gezaaid, de oogst vindt vervolgens tussen half september en Kerst plaats, waarna de winterstop ingaat. Vanaf maart start men vervolgens met de tweede helft van het seizoen, tot in juni. Christine: "Wij verkopen ons aanbod uitsluitend via de standverkoop op de plaatselijke groothandelsmarkt en rekenen vooral restauranthouders en gespecialiseerde retailers tot onze klantenkring. De laatstgenoemde groep klanten maakt zich grote zorgen door de enorme kostenstijgingen en het daarmee verbonden consumentengedrag. Men merkt dat er nu meer op de prijs gelet wordt, waardoor meer mensen bij de discounter inkopen doen in plaats van bij speciaalzaken. Dit in tegenstelling tot de pandemietijd, toen er meer lokale producten in gespecialiseerde winkels gekocht werden."


De kasspinazie wordt verkocht in verpakkingen van 3 kg of 1 kg.

De moeilijkere algemene omstandigheden zullen volgens Christine een enorme impact op de distributiestructuren hebben, en daardoor ook op de gehele leveringsketen. Ze wijst daarbij op de sombere stemming in de plaatselijke tuindershal op de groothandelsmarkt, waar het bedrijf al vele jaren gevestigd is. "Ik vrees dat we pas aan het begin van een enorme faillissementsgolf staan, die uiteindelijk de gehele toegevoegde waardeketen zal treffen. Voor ons telers is het bijzonder belangrijk om onze kop niet in het zand te steken en dat we bereid zijn om ons aan te passen aan de omstandigheden. In dat opzicht overwegen we nu een PV-installatie, om zo in de toekomst onafhankelijker te kunnen werken wat betreft energie." 

Voor meer informatie:
Christine Biedermann
Gärtnerei Oellbrunner
D-Großmarkt München, Duitsland
Tel: +49 89 3137753
gaertnerei.oellbrunner@gmail.com  
www.instagram.com/gaertnerei_oellbrunner


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.