"Grote zorgen frambozenseizoen en toenemende concurrentie Marokko"

Het Spaanse frambozenseizoen ondervindt nog meer concurrentie uit Marokko dan vorig jaar. De markten zijn verzadigd en de prijzen zijn naar beneden gedoken. Ondertussen zijn de beschikbare hoeveelheden Spaanse blauwe bessen nog steeds zeer beperkt en beginnen de eerste, extra vroege aardbeien op de markt te komen. Rafael Domínguez van Freshuelva geeft een update.

"We maken ons grote zorgen over het frambozenseizoen", zegt de manager van Freshuelva. "Ongeveer twee weken geleden raakte de markt verzadigd en zijn de prijzen gedaald tot een zeer laag niveau. Dat zagen we vorig jaar ook al gebeuren, maar dit seizoen is het beeld nog meer afgetekend. Marokko verhoogt de export van frambozen en blauwe bessen tegen zeer agressieve prijzen. Als we een prijzenoorlog met dit land aangaan, kunnen we niet winnen, want het verschil in teeltkosten, en vooral arbeid, is te groot."

"We moeten de Europese consument bewust maken van de waarde van het Europese product. De toenemende concurrentie uit derde landen is, samen met de steeds beperktere watervoorraden en het gebrek aan arbeidskrachten, een van de grootste problemen waarmee we als sector worden geconfronteerd. We zullen die thema’s zeker ter sprake brengen tijdens de volgende bijeenkomst van de contactgroep van Spanje, Frankrijk en Italië. We kunnen niet concurreren met een land als Marokko, dat niet alleen een groter voordeel heeft op het gebied van productiekosten, maar ook meer mogelijkheden lijkt te hebben om zijn handelswaar in de EU te introduceren dan de Europese telers en verpakkers zelf", legt Rafael Domínguez uit.

In Huelva worden er momenteel meer frambozen dan normaal geoogst door het warme en zonnige weer. "Er worden productiepieken bereikt als nooit tevoren, zowel in Huelva als in Marokko. Het areaal in Marokko neemt steeds verder toe, vooral dankzij investeringen van buitenlandse multinationals, terwijl het frambozenareaal in Spanje alsmaar kleiner wordt door een gebrek aan rentabiliteit, water en arbeidskrachten. Vorig jaar kromp het areaal al met 8% en voor de aanplant voor oogst in de lente zie ik hetzelfde gebeuren, gezien de huidige marktsituatie", zegt de manager van Freshuelva. "Het is mogelijk dat er in de plaats weer meer aardbeien worden aangeplant", voegt hij eraan toe.

Eerste extra vroege aardbeien worden geplukt 
Ondertussen zijn de eerste aardbeien van 2022/2023 weer geoogst in Huelva, al zijn de hoeveelheden nog zeer beperkt. "Voorlopig komt er nog niet veel op de markt. Het gaat maar om enkele bedrijven die extra vroege rassen hebben geplant. Zoals elk jaar voorzien we meer volumes vanaf half december, afhankelijk van hoe het weer zich gedraagt", gaat Rafael Domínguez verder. 

De manager van Freshuelva herinnert er immers aan dat de hoge temperaturen en de droogte ervoor hebben gezorgd dat grote hoeveelheden aardbeienplanten in Huelva moesten worden verwijderd en vervangen door nieuwe zaailingen, wat de aanvoer van aardbeien kan vertragen. "Dit had voorkomen kunnen worden als we minder waterbeperkingen hadden gehad. Het is een van de droogste jaren ooit geweest. We hopen dat het vanaf nu wat meer gaat regenen."

Voor meer informatie:
Freshuelva
C/ Presidente Adolfo Suárez, 1
21001 Huelva (Spanje)
Tel: +34 959 248 222
www.freshuelva.es 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.