Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"als het watergebrek aanhoudt, dan gaan we een heel zwart seizoen tegemoet"

Heraanplant aardbeien in Huelva verloopt moeizaam

De aanplant van aardbeien in Huelva, het belangrijkste teeltgebied voor zachtfruit in Europa, wordt dezer dagen afgerond. Men was er in oktober mee gestart, maar niet alles liep van een leien dakje. 

"Dit jaar moeten we tot 27% van de zaailingen opnieuw planten", zegt Manuel Alfaro, voorzitter van de in Huelva gevestigde coöperatie Fruta de Andalucía. Hij vertelt hoe in zijn bedrijf afgelopen vrijdag zo'n 100 arbeiders percelen die tussen 6 en 8 oktober al aangeplant waren, opnieuw beplantten. Veel planten waren afgestorven. "Iedereen is in meer of mindere mate getroffen. Ik heb van enkele telers gehoord dat ze alle percelen een maand na aanplant hebben moeten rooien en heraanplanten."

Het heraanplanten van grote delen van de teelt leidt uiteraard ook tot een uitstel van de eerste oogst van de nieuw aangeplante percelen (van een maand tot anderhalve maand) en, natuurlijk, tot economisch verlies, gezien de extra kosten van plantmateriaal en arbeidsuren. Bij coöperaties zoals Fruta de Andalucía, waarvan het areaal bijna 1.600 hectare beslaat, loopt die extra kost in de miljoenen.

"Misschien heeft het probleem te maken met de kwaliteit van de moederplant in de kwekerijen op grote hoogte, waar een slechte keuze en overdaad in de vermeerdering een van de redenen kunnen zijn. Bovendien hebben de droogte en het gebrek aan regen voordat de zaailingen werden geoogst hun conditie aangetast", zegt Manuel Alfaro. "En wat het voor ons nog duurder maakt is de prijsstijging van de zaailingen, vooral van sommige rassen met royalty's." 

"Ook het gebrek aan regen in Huelva is zorgwekkend aan het worden en heeft gevolgen voor de hele productie. Nu al zijn er water-beperkingen in voege. We krijgen momenteel 25% minder water voor irrigatie en we vrezen dat, als het niet regent, er verdere restricties komen, waardoor de oogst uiteindelijk lager zal uitvallen", zegt Manuel bezorgd. Daarbij komt nog de toename van de grondstoffenkosten, niet alleen van energie en diesel, maar ook van al het verpakkingsmateriaal zoals houten en kartonnen dozen, trays en deksels, waarvan de prijzen met bijna 50% zijn gestegen in vergelijking met 2020.

"Daarnaast is het desinfecteren van de bodem in ons land momenteel verboden, terwijl in andere landen van de Europese Unie, zoals Portugal, nog steeds ontsmet mag worden met chemische producten. Dit maakt het moeilijk voor ons om concurrerend te zijn. De voorwaarden en voorschriften zijn immers niet voor alle EU-lidstaten gelijk", merkt Manuel Alfaro op. 

"En ten slotte moeten we ook de aanhoudende concurrentie tussen Spanje en buurland Marokko aanhalen, want daar zijn de arbeidsvoorwaarden voor aanplant, oogst, verwerking en verpakking niet vergelijkbaar met die van Spanje. De salariskosten liggen er veel lager, maar ook de eisen die aan Spaanse telers worden gesteld op allerlei gebied zijn veel strenger."

"Ik wil niet pessimistisch klinken, maar als het watergebrek aanhoudt, dan gaan we een heel zwart seizoen tegemoet."

Voor meer informatie:
Fruta de Andalucía
C/ Paraguay,16
21800 Moguer (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 37 29 45
[email protected]
www.frutadeandalucia.com

Publicatiedatum: