Andreas Evers over de groententeelt onder glas

"Als we normaal zouden telen, zou de kiloprijs van tomaten minstens een euro hoger liggen"

Normaal gesproken teelt Andreas Evers in het noorden van München op 1,5 hectare ook in de winter tomaten en komkommers onder glas. Maar dat is nu voorbij. Zijn probleem: aan het einde van het jaar loopt zijn gascontract af. Dan valt hij in de basisvoorziening. "Als we normaal zouden telen, zou de kiloprijs van tomaten minstens een euro hoger liggen. Bij de cocktailtomaten zou het zelfs twee euro zijn", berekent hij in een gesprek met BR24.


Een deel van de oogst wordt via de standverkoop in de tuindershal op de plaatselijke groothandelsmarkt verkocht.

Tomaten en komkommers komen er dus voorlopig niet in. Zijn kas moet Andreas echter nog steeds minimaal verwarmen, anders zou de kwetsbare verwarmings- en irrigatietechniek bevriezen en kapot gaan. Een complete leegstand wil hij ook voorkomen en daarom teelt hij in plaats van tomaten en komkommers nu veldsla en andere slasoorten. Deze gewassen kunnen beter tegen kou, maar zijn ook minder winstgevend. Daarmee maakt het bedrijf minder omzet, maar bespaart het bedrijf wel ongeveer 1,8 miljoen kilowattuur gas per jaar. Voor Andreas Evers is dat een aanzienlijke hoeveelheid, en bij een prijs van 20 cent per kilowattuur scheelt dat circa 360.000 euro.

Voor meer informatie:
Gemüsebau Andreas Evers
Auf den Schrederwiesen 85
D-80995 München, Duitsland
Tel: +49 (0)89 / 150 37 05
evers.muenchen@t-online.de 
xn--evers-gemse-1hb.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.