Oezbekistan helpt kastelers handje, onder meer met langere leningen

President Shavkat Mirziyoyev van Uzbekistan heeft recent aanvullende maatregelen gepresenteerd, die de overheid neemt om de tuinbouwsector te ondersteunen. 

Er zijn meer dan 3000 kassen in Oezbekistan. Het totale areaal beslaat meer dan 6300 hectare, waarvan 4300 hectare in de afgelopen vijf jaar is bebouwd met kassen. De geteelde producten maken een belangrijk deel uit van de binnenlandse markt en hebben de export van het land verhoogd.

De laatste tijd hebben beperkingen op buitenlandse markten en onderbrekingen in de transport- en logistiek hier echter een negatief effect op gehad. Bij de meeste kassen is het zo dat als de productiekosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Sommige kasteeltbedrijven hebben achterstanden op leningen en belastingen voor aardgas en elektriciteit.

In dit verband, zei de president, zijn problemen in de sector en voorstellen van ondernemers bestudeerd. Op basis daarvan is er een nieuw mechanisme voor de kasteelt van producten en de uitvoering ervan ontwikkeld.

Daarom zal de Agency for Development of Horticulture and Greenhouses kassen voorzien van zaden, zaailingen, minerale meststoffen en andere materialen. De Plant Quarantine and Protection Agency zal services leveren op het gebied van gewasverzorging.

Financieel
Tegelijkertijd zal er financiële steun worden gegeven aan tuinbouwbedrijven. Er wordt met name overwogen de aflossingstermijn van door internationale financiële instellingen en trustfondsen van de staat verstrekte leningen voor kassen en verpakkingsfaciliteiten met vrieskisten te verlengen van 7 tot 14 jaar en de aflossingsvrije periode van 3 tot 5 jaar. De aflossingstermijn van de lening zal worden aangepast aan het tijdstip van de oogst en de verkoop.

Om de productie van exportproducten te stimuleren is het de bedoeling bankleningen in vreemde valuta toe te kennen tegen een rentevoet van 4 procent per jaar. Er is besloten om vaste terreinen voor de bouw van moderne industriële kassen en logistieke centra bij opbod te verkopen.

Het staatshoofd heeft deze maatregelen goedgekeurd. Er werden instructies gegeven voor de oprichting van winkelcomplexen voor de opslag, sortering en verpakking van groenten en fruit en voor de aanleg van water- en elektriciteitsnetwerken voor nieuwe kassen.

Bron: UzA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.