Italiaanse aardbeienteler van 78 (!) "Teelt op goten werkt veel gemakkelijker"

Concetta Nicodemo, een 78-jarige dame die het werken nog niet beu is na een heel leven in de tuinbouw, brengt haar dagen nog altijd door tussen de aardbeien. Concetta is de oprichtster van Nicofruit, een van de bekendste aardbeienbedrijven in Metapontino en in heel Italië. Momenteel heeft het bedrijf 50 hectare aardbeien staan. 

Concetta plant de zaailingen

Hoewel de passie en toewijding voor het werk niet afnemen, zelfs niet met het verstrijken van de jaren, is het voor Concetta moeilijk om meerdere uren na elkaar met de planten bezig te zijn. Ze kan niet meer mee met het ritme van het team. Het is en blijft fysieke arbeid en medewerkers staan een groot deel van de dag met gebogen rug.

Het is makkelijker werken in de substraatteelt 

Om het werkritme te versnellen, de taken te vereenvoudigen, de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen, heeft Nicofruit besloten om een eerste hectare 3-rijige teelt op goten te creëren. De installatie van een nieuw innovatief systeem, ontworpen door Combimetal Carrera, werd eind oktober afgerond.

"Ik doe dit werk al ongeveer 50 jaar", zegt de teler tijdens het planten van het ras Inspire. "Ik heb de aardbeienteelt in Basilicata op alle vlakken zien evolueren, van rassen en gewasbescherming tot verpakking, markten en het thema duurzaamheid. Maar de arbeidsomstandigheden zijn lange tijd nagenoeg onveranderd gebleven. De huidige, moderne faciliteiten maken de taken van de arbeiders er echter veel eenvoudiger op. Als ze in mijn tijd hadden bestaan, zou ik me veel moeite en pijn hebben bespaard."

Het bedrijf plant dan ook om de komende jaren voor de meeste aardbeienpercelen over te schakelen op teelt op goten. "We investeren om het onze werknemers gemakkelijker te maken tijdens het oogsten en verplanten, want we weten maar al te goed hoeveel inspanning, zorg en aandacht die werkzaamheden vergen", vervolgt Concetta. "We willen dat de mensen niet langer afgeschrikt worden door een job in de aardbeienteelt. De twee- en drievoudige rijen planten stellen ook mij in staat om op mijn leeftijd nog te blijven werken, want de planten bevinden zich niet te laag en het fruit is veel beter zichtbaar." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.