Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijkse telers worstelen met hoge energiekosten én CO2-belasting

In het hart van het Oostenrijkse Burgenland teelt Michael Unger jaarrond paprika's. Het verwarmen van zijn kassen is dit jaar enorm veel duurder geworden. "Normaal gesproken hebben wij in september gaskosten van 40.000 tot 45.000 euro, maar nu betalen we ongeveer 160.000 euro."

Michael denkt dat de Oostenrijkse consument nog steeds bereid is om iets meer uit te geven aan lokale producten. "Ik geloof wel dat wij in Oostenrijk goede klanten hebben. En daarom hoop ik en doe ik een beroep op iedereen om ook in de toekomst zo door te gaan“, zegt hij tegen ORF.

Gemüse Perlinger, de grootste kasgroententeler van Oostenrijk, heeft het ook moeilijk met de energiecrisis. Men worstelt niet alleen met de energiekosten, maar ook met de CO2-belasting. "Veel industriële bedrijven zijn voor 95 procent vrijgesteld van deze belasting. Wij voedselproducenten echter niet. En dit jaar is de verbruiksafhankelijke heffing voor gas met terugwerkende kracht vanaf augustus verhoogd, van twee cent naar negentig cent. Dat komt voor ons bedrijf neer op meer dan 800.000 euro per jaar", zegt Patrick Haider van Perlinger Gemüse. Inmiddels loont het niet meer om bepaalde groentensoorten het hele jaar door te telen, waardoor er van oktober tot en met maart bijvoorbeeld geen tomaten zullen zijn.

Voor meer informatie:
lgv.at/gartner/unger-michael
www.perlinger-gemuese.at  

Publicatiedatum: