In het hart van het Oostenrijkse Burgenland teelt Michael Unger jaarrond paprika's. Het verwarmen van zijn kassen is dit jaar enorm veel duurder geworden. "Normaal gesproken hebben wij in september gaskosten van 40.000 tot 45.000 euro, maar nu betalen we ongeveer 160.000 euro."
Michael denkt dat de Oostenrijkse consument nog steeds bereid is om iets meer uit te geven aan lokale producten. "Ik geloof wel dat wij in Oostenrijk goede klanten hebben. En daarom hoop ik en doe ik een beroep op iedereen om ook in de toekomst zo door te gaan“, zegt hij tegen ORF.
Gemüse Perlinger, de grootste kasgroententeler van Oostenrijk, heeft het ook moeilijk met de energiecrisis. Men worstelt niet alleen met de energiekosten, maar ook met de CO2-belasting. "Veel industriële bedrijven zijn voor 95 procent vrijgesteld van deze belasting. Wij voedselproducenten echter niet. En dit jaar is de verbruiksafhankelijke heffing voor gas met terugwerkende kracht vanaf augustus verhoogd, van twee cent naar negentig cent. Dat komt voor ons bedrijf neer op meer dan 800.000 euro per jaar", zegt Patrick Haider van Perlinger Gemüse. Inmiddels loont het niet meer om bepaalde groentensoorten het hele jaar door te telen, waardoor er van oktober tot en met maart bijvoorbeeld geen tomaten zullen zijn.
Voor meer informatie:
lgv.at/gartner/unger-michael
www.perlinger-gemuese.at