Joe Biden start versneld proces om recreationeel cannabis te legaliseren in VS

"Er zijn er maar weinig die begrijpen hoe groot dit is"

Inmiddels is het een paar weken geleden dat de cannabissector werd verrast door de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden. Van duizenden mensen die volgens de federale wetten waren veroordeeld voor het bezit van cannabis, werd de straf kwijtgescholden. Daarnaast kondigde Biden aan dat zijn regering de federale classificering van cannabis als 'Schedule 1-drug' in de Controlled Substances Act zal herzien.

"Voor zover ik kan zien, zijn er maar weinig mensen die begrijpen hoe groot dit is," zegt Graham Farrar, president van Glass House Farms. "Er zijn maar twee manieren om cannabis te legaliseren en de president is een proces gestart waarin dat kan plaatsvinden zonder de tussenkomst van het Congres. Dat is iets groots."


Graham Farrar

De kwijtscheldingen
Allereerst ziet Graham twee soorten reacties terug op het nieuws over de kwijtscheldingen. "De eerste reactie was dat het goed nieuws is dat er 6500 mensen de gevangenis uit mogen. Maar dat is niet waar. Geen van de mensen die een kwijtschelding hebben ontvangen, zaten in de gevangenis."

De andere reactie is dat de kwijtscheldingen niet zoveel te betekenen hebben, omdat het alleen maar gaat om mensen die cannabis in bezit hadden. "Maar voor die 6500 mensen van wie de straf is kwijtgescholden, is het nu veel eenvoudiger geworden om een lening te krijgen en om een baan en een huis te vinden. En dus heeft het wel veel te betekenen. De kwijtscheldingen verdienen erkenning, omdat ze een enorme maatschappelijke overwinning betekenen voor cannabis op het federale niveau," zegt Graham. "Natuurlijk moet er nog veel werk worden verzet. Daarom heeft Glass House Farms
$ 25.000 gedoneerd aan het project Mission Green van Angelos. Met dit initiatief wordt er gewerkt aan de vrijlating van 2700 mensen uit de gevangenis, die zijn veroordeeld voor niet-gewelddadige overtredingen met betrekking tot cannabis."


President Joe Biden (Palinchak | Dreamstime.com) 

Biden's strategie richting legalisatie
De aankondiging is ook een grote stap voorwaarts in de classificering van cannabis. "De president heeft aan de Secretary of Health and Human Services, Xavier Becerra, en de Attorney General gevraagd om te beoordelen hoe cannabis nu wordt geclassificeerd in de federale wetgeving en om die classificering ten minste lager te maken dan heroïne en fentanyl."

Graham legt uit dat er maar een paar manieren zijn waarop er in de VS iets gelegaliseerd kan worden. "Alles wat met wetgeving te maken heeft, moet via het Huis en de Senaat gaan. Het gaat hier veel minder om het daadwerkelijke probleem, maar veel meer om het team waarin je je bevindt en of je wel of niet voldoende stemmen krijgt van de Democraten of Republikeinen. Het gaat meer om de politiek dan om de cannabis."

Er is echter nog een andere manier, een 'stille route'. "De president is nu begonnen met een proces waarin cannabis gelegaliseerd kan worden zonder tussenkomst van het Congres." Graham vertelt dat het erop lijkt dat Biden op strategische wijze voorbereidingen treft voor zo'n proces. "Het is belangrijk om te weten wie er nu precies invloed heeft over dit proces."

"Ten eerste is er minister Xavier Becerra, die gevraagd werd om de classificatie te herzien en tot een jaar geleden de procureur-generaal van Californië was. Hij heeft toezicht gehouden op de legalisatie van Californië, de grootste cannabismarkt ter wereld," zegt Graham.

Ook benoemde de FDA Norman Birenbaum tot Senior Public Health Advisor, de dag voordat president Biden de aankondiging deed. "Hij was vroeger de directeur van cannabisprogramma's voor de staat New York, de voormalige cannabiskoning van Rhode Island en de oprichter en voorzitter van de Cannabis Regulators Association. Hij heeft staten geholpen bij het legaliseren van cannabis, dus zijn benoeming kan zeker worden beschouwd als een strategische zet."

De DEA is beperkt betrokken, afhankelijk van wat de FDA zegt. "Maar in dit geval zijn ze erbij betrokken, de nieuwe DEA Administrator, Anne Milgram was vroeger de procureur-generaal van New Jersey, waar het haar doel was om misdaad en opsluiting te verminderen. Als het haar belangrijkste missie is om opsluiting te verminderen, dan is de herclassificering van cannabis het grootste wat je kunt doen."

'Meer dan een stunt'
Het lijkt erop dat de president alle schaakstukken op hun plaats heeft gezet, zodat hij de laatste zet kan doen. "Ik begrijp dat mensen cynisch zijn over politiek, maar alles wijst erop dat dit meer strategie is dan een stunt. Medicinale cannabis is al legaal in 38 staten en cannabis voor volwassenen in 19 staten. Op 8 november zijn er in nog eens vijf staten verkiezingen voor legalisatie. Nu de federale regering nog niet zover is, is het waarschijnlijk dat deze acties de federale legalisatie verder onder druk zetten. Biden's aankondiging kan getimed zijn voor de midterm-verkiezingen. Als dat zo is, lijkt het erop dat hij de zaken binnen twee jaar geregeld wil hebben, op tijd voor de algemene verkiezingen. Twee jaar is helemaal niet lang."

Voor meer informatie:
Glass House Farms
www.glasshousefarms.org 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.