Beste moment voor inzet verrood boven tomaten deze winter onderzocht

In de kassen bij het Proefstation voor de Groenteteelt is een belichte tomatenteelt opgestart. In het project worden de effecten van verrood licht onderzocht. 

Vorig jaar gingen de onderzoekers op zoek naar de optimale dosis, dit jaar kijken ze of EOD en BOD-behandelingen potentieel bieden, zo schrijven ze op LinkedIn in een update. EOD en BOD staan respectievelijk voor end-of-day en beginning-of-day. Dit wil zeggen dat verrood enkel toegevoegd zal worden op het einde van de dag, namelijk tijdens het laatste belichtingsuur, of aan het begin van de artificiële dag, namelijk tijdens het eerste belichtingsduur.
 
Suikers
Waarom nu die EOD en BOD? Wat is daar de redenering achter?
Eerdere studies toonden aan dat verrood het transport van suikers beïnvloedt. Dit transport gebeurt voornamelijk ’s nachts waardoor enkel verrood ’s avonds een mogelijke boost geeft.

Aan de andere kant kan ook een dosis in de ochtend de planten stimuleren naar de rest van de dag toe. Wanneer een uur EOD of BOD voldoende is om de voordelen van verrood te bekomen, is het niet nodig om de verrood lampen continu te laten branden en kan er belichting uitgespaard worden.

Lees hier meer over het onderzoeksproject dat loopt van 1 september 2021 tot 31 augustus 2025. In het onderzoek werken het de diverse Vlaamse proefstations samen met Inagro en de Katholieke Universiteit Leuven. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.