Residuvrije Italiaanse baby leaves wagen de sprong naar de Nederlandse markt

Tholen - Aan de teelt van groenten en fruit worden – terecht - veel eisen gesteld. Probleem daarbij kan zijn dat supermarkt X met andere protocollen en limieten werkt dan bijvoorbeeld certificaat Y. En als de teler dan eenmaal een keuze heeft gemaakt uit de verschillende mogelijkheden, kan dat inhouden dat zijn afzetvrijheid is beperkt, omdat de producten niet automatisch ook voldoen aan de eisen die andere afnemers stellen. Het behouden van die afzetvrijheid, in combinatie met het tegemoetkomen aan de toenemende maatschappelijke vraag naar duurzaamheid, doet steeds meer telers besluiten om residuvrije gewassen te telen.

Duurzaam
Azienda Agricola Gambaro, dat al meer dan 20 jaar gespecialiseerd is in de teelt van baby leaves, is één van die telers en heeft sinds de afgelopen acht jaar zijn manier van telen veranderd. José geeft aan dat Gambaro met de keuze voor de Zero Residu teeltmethode inspeelt op de ingrijpende veranderingen in de wereld. “Gambaro heeft besloten de weg van de duurzaamheid in te slaan, voornamelijk door het toepassen van Zero Residu Agriculture. Na een lange aanloopperiode om te kunnen voldoen aan de strenge eisen van het protocol is Gambaro sinds april van dit jaar officieel gecertificeerd.”

Symbiotisch
Eigenaar Paolo Gambara legt uit dat nieuwe teeltprocessen zoals symbiotische tuinbouw worden toegepast om een natuurlijke balans te vinden. “Symbiotisch is de verbetering van de bodem met het gebruik van micro-organismen die nuttig zijn voor de bodem, om gezonde planten te kweken. Het zero-residu product laat bij analyse geen chemische moleculen zien, met uitzondering van fytosanitaire stoffen die zijn toegelaten in de biologische productie, zolang deze binnen de maximale limieten van 50% van de RMA voor het specifieke plantaardige product liggen.”

Nederlandse markt
Gambaro is nu van plan de overstap naar de Nederlandse markt te maken. José denkt dat de Italiaanse baby leaves het goed gaan doen op de Nederlandse markt, waarbij hij zowel de retail als de foodservice als afzetmarkt in gedachten heeft. Hij verwacht dat de hoogwaardige kwaliteit het Nederlandse koperspubliek, dat moderne en kwalitatieve teeltmethoden gewend is, zal aanspreken. Daarbij geeft hij aan dat de baby leaves – waaronder onder meer klassieke en oriëntaalse slasoorten zoals, rucola, rode en groene mizuna, rode mosterd, valeriaan en pak choi – in Italië als gevolg van de gunstige klimatologische omstandigheden goedkoper geteeld kunnen worden.

Gambaro is gecertificeerd onder het Zero Residu protocol dat inhoudt: wettelijk toegestaan gehalte aan chemische stoffen onder de analytische bepaalbaarheidsgrens (0,01 ppm) en residuen van in de biologische landbouw toegelaten bestrijdingsmiddelen, overeenkomstig bijlage I van EU-verordening 2021/1165, binnen de grenzen van 50 procent van de maximale residulimiet.

Voor meer informatie:                                                                             
Azienda Agricola Gambaro
José Sanz
Mob: 06-2082 0218
josesanzortiz@gmail.com 
www.gambaro.green 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.