AGF-markthandelaar Rik Stevens: “Er is een verschuiving gaande in koopgedrag”

Aantal marktbezoekers en marktkramers loopt terug

Tholen – Geen leuke cijfers voor de oudste handelsplekken van Nederland. Die van marktonderzoeksbureau GfK en de KvK laten zien dat landelijk zowel het aantal markthandelaren als het aantal bezoekers van markten flink terugloopt. Met name het aantal non-foodkramen staat onder druk en het publiek op de markt vergrijst. Ook AGF-handelaar Rik Stevens ziet deze verschuiving, maar ziet de toekomst zonnig in. In deze tijd heeft zijn markthandel juist de wind mee en over twee weken gaat hij landelijk bezorgen vanwege het verschuivende koopgedrag.


foto: KvK

Volgens marktonderzoeker GfK bezoekt op dit moment een derde van de Nederlandse huishoudens weleens de markt om levensmiddelen te kopen. In 2012 was dat nog 40 procent en in 2008 bezocht bijna de helft van de huishoudens (47%) de markt nog, zo meldt de NOS. Bovendien bestaat het bezoekend publiek vooral uit ouderen, de helft is 65-plusser, slechts 18 procent is jonger dan 30 jaar.
Ook het aantal marktkramers loopt terug. Vooral non-food kramen verdwijnen uit het straatbeeld. Vergeleken met 2013 zijn er 28 procent minder kramen met textiel, kleding en schoenen. Het aantal AGF-handelaren daalde met 7 procent.

Als KvK kijkt naar het aantal ondernemingen in ambulante handel per 10.000 inwoners, tellen de noordelijke provincies de meeste marktondernemers. Drenthe en Groningen staan bovenaan met respectievelijk 12,6 en 11,8 marktondernemers per 10.000 inwoners. In Zeeland zijn dat 8,1 marktondernemer per 10.000 inwoners.

Rik Stevens ziet deze ontwikkelingen ook. Hij staat op drie grote markten en twee kleinere in het noorden van het land waar het bijna helemaal om food draait. Op de kleinere markten staan alleen maar basisvoorzieningen en op de grote markten staat nog een enkele kraam non-food. “Voeding is belangrijk voor de markt, want het is over het algemeen goedkoper. Ik heb zelf 2 klasse segmenten.”

De handel loopt prima, hij heeft handen te kort. “Ik heb helemaal geen klagen. De coronapiek is er een beetje af, maar gemiddeld doen we 10 tot 15 procent meer en met deze milde temperaturen dit najaar loopt het alleen maar op.” Wel ziet hij een verschuiving in koopgedrag naar online. Naast markthandel heeft Stevens webshop De Groentezaak en daar liggen nu nieuwe kansen. “We merken dat de vraag in het westen van het land veel groter is dan in het noorden. Nu bezorgen we alleen nog in bepaalde postcodegebieden, maar die vraag is gehalveerd ten opzichte van in de coronatijd. We krijgen wel steeds meer aanvragen van buiten ons bezorggebied en daarom hebben we besloten om binnenkort te starten met landelijke bezorging.”

Voor meer informatie:
Rik Stevens
Stevens op de markt
De Groentezaak

De Zuidmaten 16
Beilen
T: 06 51 62 20 91
r.stevensagf@kpnmail.nl     
www.degroentezaak.nl

Bron: NOS, KvK


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.