Helft kassen onbelicht in Finland deze winter

De Finse telersvereniging ÖSP heeft berekend dat het deze winter in de helft van de kassen donker blijft. Er wordt nu al gesproken over de grootste crisis ooit in de tuinbouwsector.

Sweden Postsen schrijft dat de Finse tomatenteelt vanwege de hoge energiekosten deze winter met de helft zal afnemen en de komkommerteelt met 10 tot 20%. De meeste tomaten en komkommers worden geteeld in Närpes. Het areaal beslaat in totaal ongeveer 400 hectare.

Ook de grootste tomatenteler van Finland, die jaarlijks zo'n 7,5 miljoen kilo tomaten oogst op een areaal van bijna 9 hectare, last een rustperiode in.

De belichting gaat meestal op 1 september aan en de lampen blijven branden tot eind april. Maar met de huidige elektriciteitsprijzen is de teelt niet rendabel, zegt de CEO van het bedrijf aan het dagblad Vasabladet.

De gevolgen blijven niet beperkt tot het winterseizoen, want de sector vreest overproductie in de zomer, wanneer de teelt wordt hervat. In normale jaren is er ‘s zomers traditioneel wat overaanbod met als gevolg lage prijzen. Er wordt echter gevreesd dat deze situatie volgende zomer erger wordt dan gebruikelijk, wanneer alle telers tegelijkertijd met hun oogst op de markt komen.

Bron: sweden.postsen.com / aenverde.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.