Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler krijgt vooraf waarschuwing als bodem te droog wordt

Dankzij sensoren kunnen telers realtime zien of de grond van hun gewassen vochtig genoeg is. Maar dat betekent dat ze eigenlijk altijd nét iets te laat zijn: als de grond te droog is, kan de eerste schade al ontstaan. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research ontwikkelt een systeem dat voorspelt of het watergehalte in de bodem het komende uur onder een bepaalde grens zakt. Indien nodig krijgt de teler een waarschuwing, bijvoorbeeld per e-mail.

Het systeem maakt gebruik van vochtsensoren en kunstmatige intelligentie (AI) om de hoeveelheid water in het substraat of de bodem te voorspellen. Op basis van historische data leert een algoritme hoe de hoeveelheid water zich ontwikkelt als gevolg van vochtopname door het gewas en eventuele verdamping. Deze inzichten worden gecombineerd met de realtime metingen door de sensoren.

Via een website kunnen telers grafieken bekijken met de recente en verwachte ontwikkeling van het vochtgehalte. Daarnaast kan de teler een drempelwaarde opgeven voor een mogelijke waarschuwing: wat een goed vochtgehalte is hangt immers af van onder meer het gewas en de voorkeuren van de teler. Als de drempelwaarde binnen het komende uur wordt bereikt, dan ontvangt de teler een waarschuwing via e-mail. Er is dus voldoende tijd om in te grijpen. Verder geeft het systeem aan of alle sensoren nog aangesloten zijn en hun metingen doorzenden.

Online tool
De online tool is al actief. De komende tijd werkt WUR aan het finetunen van het algoritme. Naar verwachting is de tool in het voorjaar van 2023 gereed voor verdere demonstratie bij telers. Wanneer de tool op de markt komt, is nog niet bekend.

Bron: Wageningen University & Research 

Publicatiedatum: