Tomatenteler Marc in podcast over proefballontjes en verloren teeltwedstrijdje om 'heel veel kratten bier'

Collega's noemen hem 'de tomoloog'. Marc Groenewegen, tomatenteler bij Prominent Grevelingen, praat over niets liever dan de tomatenteelt. Daarmee was hij ook een perfecte gast voor de eerste aflevering van de podcastserie Groenpraat van GroenPact 2.0. Daarin ging het over Het Nieuwe Telen, inmiddels ruim tien jaar een teeltmethode om zuiniger en beter te telen.


Marc met rechts een still uit een van zijn laatste teeltvideo's op LinkedIn

Zuiniger
Marc vertelt over hoe het klimaat in Sirjansland 'een walhalla' voor de tomaat is, dat alles over data draait tegenwoordig en hoe ze op zijn bedrijf streven naar zo goed en veel mogelijk telen met zo min mogelijk input aan onder meer energie. Concreet betekent dat dat er ten opzichte van de eerste teelt in 1999 grote stappen zijn gezet: van 55 kilogram tomaten per vierkante meter met 60 kuub gas destijds is men doorgegroeid naar 75 kilogram tomaten zonder gas. Voor de verwarming van de kassen maakt de teler, samen met enkele collega's in het glastuinbouwgebied, gebruik van warmte uit een biomassacentrale. In aardgasequivalenten komt het verbruik van de teler per vierkante meter tegenwoordig uit op 22 kuub.

'Een beetje prikkelen'
Als Marc vertelt dat hij cursussen Het Nieuwe Telen en Plant Empowerment volgt, denkt interviewster Marije de Jonge even dat hij haar in de maling neemt, maar Marc is serieus. Hij deelt graag kennis, slurpt ook graag kennis op en roemt hoe hij en zijn collega's binnen Prominent kennis delen om verder te komen met z'n allen.

Op LinkedIn is Marc ook erg actief. Hij vertelde er eerder dit jaar al eens uitgebreid over in een interview op dit kanaal en bekent nu in de podcast dat hij ook weleens een proefballonnetje oplaat. Marc noemt het 'een beetje prikkelen' om uit alle reacties wijzer te worden. Zelf 'geeft' hij bewust veel om er 'dubbel en dwars' ook iets voor terug te krijgen. "De kennis komt naar je toegevlogen."

Verloren van studenten
Groenpact en Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Groen hebben een podcast gemaakt over Het Nieuwe Telen en leven lang ontwikkelen. Dat laatste is een (bij)scholingsproject. Beluister hieronder de hele podcast met daarin ook Gert Engbers van Wellantcollege en Carlo Mutsers van Yuverta. Zij vertellen over hoe zij de verbinding maken tussen scholen en telers.

Marc biecht op recent nog van scholieren te hebben verloren in een teeltwedstrijd. De scholieren teelden datagedreven, de telers (waarvan Marc er één was) in een andere kas op ervaring. "Spijtig, want we hadden om heel veel kratten bier gewed." Een energiezuinigere teelt van de studenten leverde hen de winst op.

Voor meer informatie:
Marc Groenewegen (LinkedIn)
Prominent Grevelingen
www.prominent-tomatoes.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.