Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Demokas in Zuid-Afrika geopend om Nederlandse technieken te introduceren

Op 20 oktober 2022 heeft een consortium van lokale en Nederlandse tuinbouwbedrijven, in samenwerking met Stellenbosch University, het gloednieuwe HortiDemoCentre officieel geopend.

Met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en alle consortiumpartners zijn voldoende financiële middelen verzameld om het HortiDemoCentre op Stellenbosch te realiseren. Het HortiDemoCentre zal zich specialiseren in beschermde tuinbouw en het beste en meest geavanceerde in de Nederlandse tuinbouwtechnologie tonen.

Het HortiDemoCentre zal werken aan een levensvatbaar bedrijf op de lange termijn door het implementeren van innovatieve Nederlandse technologieën voor winstgevende, productieve, duurzame en klimaatslimme agronomie en het aanbieden van training aan studenten (en uiteindelijk banen) en opkomende telers.

Helene Rekker, consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, met professor Wim de Villiers, rector van de Universiteit van Stellenbosch

De partnerleden, waaronder: Delphy, Stellenbosch University, Greener Solutions (een Zuid-Afrikaans bedrijf), Ludvig Svensson, Ridder, Rijk Zwaan, Koppert South Africa en Control Union dragen allen een breed spectrum van kennis en technologie bij in de gehele waardeketen van de tuinbouw: van zaad tot markt, om samen met Zuid-Afrikaanse telers een business case te ontwikkelen voor teelt voor hoogwaardige markten in Zuid-Afrika.

Doelgroepen van het centrum zijn commerciële en opkomende telers, studenten, agronomen, onderzoekers, lokale overheden en voorlichtingsdiensten en spelers in de waardeketen zoals kopers en retailers.

Het HortiDemoCentre zal zich niet alleen richten op de verbetering van tuinbouwmethoden, maar door zich te richten op de gehele waardeketen zullen markten voor de producten worden verbeterd en uiteindelijk banen worden gecreëerd met klimaat slimme tuinbouw. Het HortiDemoCentre zal:

  • Training, vaardigheden en kennisuitwisseling bieden over goede tuinbouwpraktijken en ondernemerschap voor nieuwe en bestaande telers (studenten) en (opkomende) commerciële telers.
  • Andere belangrijke stakeholders en waardeketenpartners betrekken en een nieuwe markt ontwikkelen voor duurzame tuinbouw en technologieën zoals op het gebied van waterefficiëntie, klimaatbestendige inputs, biologische plaagbestrijding, inspectie na de oogst en certificering.
  • Versterken van de positie van (Nederlandse) glastuinbouwtechnologie en hoogwaardige inputs op de Zuid-Afrikaanse markt. Dit zal worden bereikt door de technologieën te presenteren, investeerders erbij te betrekken en een andere kijk op technologieën te creëren door ze te koppelen aan de duurzame tuinbouwaspecten die nodig zijn voor de toekomstige tuinbouw.
  • Bijdragen aan voedselzekerheid door de lokale teelt en beschikbaarheid van kwaliteitsvoedselproducten die voedzaam en veilig zijn en toegang geven tot hoogwaardige markten.

Het HortiDemoCentrum zal ook een potentiële locatie bieden voor onafhankelijke proeven voor de commerciële groentesector. Het zal lokale en onpartijdige gegevens over groenterassen kunnen genereren ten behoeve van commerciële zaadbedrijven doordat het wordt beheerd door de Universiteit van Stellenbosch.

Enkele innovatieve technologieën zijn:

  • Afvoerwater wordt gerecycled, maar eerst gedesinfecteerd door UVC-straling met behulp van een Ridder Vitalite-systeem.
  • Regenwater wordt opgevangen en er is een opslag voor 500.000 liter geïnstalleerd.
  • De pompkamer is onderdeel van de kas en bedekt met dubbelwandig polycarbonaat in plaats van kasfolie.
  • De bemesting wordt verzorgd door de Ridder FertiMix unit, afgestemd op het bedrijf. Vier doseerkanalen voor meststoffen zorgen voor verschillende recepturen.
  • De kas heeft een gemotoriseerd zonweringsysteem om de gewassen te beschermen tegen te veel licht.
  • Een middenpad van beton biedt gemakkelijke toegang voor de teelt- en oogstwerkzaamheden.
  • Een biobeveiligde ingangsruimte helpt de hygiëne te handhaven.
  • Een veiligheidsrail op de twee zijgoten, 5 m boven de grond, voorkomt vallen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de kas.
  • IP-netten in de topluiken beschermen de gewassen tegen insectenschade.

Voor meer informatie:
Dr Estelle Kempen
HortiDemoCentre 
+27 (0)79 881 5058 
estellekempen@sun.ac.za 
www.linkedin.com

Publicatiedatum: