Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs november zakt door grens 1 €/MWh

De TTF-gasprijs voor november opende vanochtend zo'n 10 euro lager dan waarop de markt vrijdag afsloot. Er is sprake van een daling van de prijs van zo'n 10%. De Intraday-prijs tikte zelfs enkele keren vanochtend vroeg de grens van 1 euro per megawattuur aan, om er tegen 12u zelfs onder te zakken. Medio juni lag de gasprijs voor het laatst op dat prijsniveau. In deze crisisupdate zetten we enkele berichten over energie weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor november sloot vrijdag af op 113,5 euro. Vanochtend opende de markt op 105 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De APX spotprijs is ook verder gezakt. Voor alle uren lag de prijs onder de 100 euro per megawattuur. Zondag was dat ook al het geval. 


Klik hier voor vergroting van de APX-spotprijs day ahead

AgroEnergy organiseerde afgelopen donderdag een webinar over de energiemarkt. Terugkijken kan hier.

Dirk Aleven van FoodVentures stelt op LinkedIn de prikkelende vraag of er een minimumprijs voor gas gaat komen. Hij vraagt zich af of, als de gasprijs straks weer echt gaat zakken, 'we' weer doorgaan op dezelfde manier als voor de crisis. 

In NRC verscheen een long read over 'hoe Nederland de gasmarkt aan Poetin uitleverde' van de hand van Tom-Jan Meeus. Het artikel is hier (voor abonnees) te lezen. Op LinkedIn licht de journalist een tipje van de sluier op. Hij stelt dat liberalisering van de gasmarkt in 2000 een ondoordachte keuze is geweest.

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro zegt in het Financieele Dagblad dat we de impact van de huidige hoge energieprijzen ook niet moeten dramatiseren. Ondanks alle zorgen koerst Nederland volgens het Centraal Planbureau af op een economische groei van 0,6% tot 1,9% van het bbp in 2023, stipt zij aan. Van een recessie is geen sprake. Ook de werkloosheid loopt niet noemenswaardig op; de arbeidsmarkt blijft gespannen. Lees hier het hele artikel (€) waarin het FD ingaat op de gevolgen van de hoge energieprijzen voor de concurrentiepositie van bedrijven in Nederland. 

BNR wijst erop dat de Russische olie-industrie nog iets langer dan een maand heeft om zich voor te bereiden op nieuwe sancties van de Europese Unie die de export heel wat moeilijker maken. Een van de belangrijkste vragen is of het land voldoende schepen kan vinden waarmee ruwe aardolie de wereldmarkt op kan.