Onderzoekers gaan voor hele zuinige jaarrond komkommerteelt

Op woensdag 19 oktober vond bij Botany Group de aftrap plaats van ‘Komkommerteelt jaarrond in balans met minimaal energieverbruik’. Doel van dit project is een geslaagde hogedraadteelt bij halvering van het normale gasverbruik en het slim benutten van een dynamische LED-installatie. “Normaliter zouden telers niet zover durven gaan, maar ze geven nu zelf aan dat het roer om moet”, zegt projectleider Frank Huijs op Kas als Energiebron. “Dit project moet daarvoor concrete handvatten opleveren.”

Grote belangstelling kick-off meeting
Enkele tientallen komkommertelers trokken op woensdag 19 oktober vanuit het hele land naar het Noord-Limburgse Meterik om deel te nemen aan een themamiddag over een nieuw project, geïnitieerd door de gewascoöperatie Komkommer en Glastuinbouw Nederland. Dankzij financiële steun vanuit het programma Kas als Energiebron weiden de onderzoekers van Botany, bijgestaan door een brede begeleidingscommissie en kennispartners uit het bedrijfsleven, zich aan de taak om een belichte hogedraadteelt tot een goed einde te brengen bij een drastische verlaging van de gebruikelijke energie-input.

Halvering gasverbruik
“In een ‘normale’ energiemarkt zouden telers de doelstellingen niet realistisch vinden”, zegt projectleider Frank Huijs in een toelichting voorafgaande aan de bijeenkomst. “Die komen neer op een halvering van het gasverbruik tot 10 m3/m2/jaar en een stroomverbruik van maximaal 100 kW/m2 voor full LED belichting (95%) en ontvochtiging (5%). De lichtintensiteit van de dimbare LED-installatie wordt teruggeschroefd van de gebruikelijke 230 tot 250 µmol/m2/sec naar maximaal 180 µmol/m2/sec.”

Klik hier om het artikel verder te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.