Volop rassenproeven in Mexico en Canada: grovere rassen én hogere resistenties als ‘nieuwe standaard’

Wie weleens in een grote Noord-Amerikaanse supermarkt is geweest, kent ze misschien: de grote zakken met allerlei kleuren snackpaprika’s erin. Wie ze zeker kent, is Iwan van Vliet, mede-eigenaar van Westland Seeds. Tijdens zijn laatste bezoek aan Canada zag Iwan de zakken weer. Het veredelingsbedrijf speelt met rassen actief op de marktvraag in. Ook Mexico deed hij recent aan. Ook daar weten ze wel raad met een grotere verpakking, maar ook met steeds grotere arealen.

Paprikateelt in Canada

Vijf kleuren snackpaprika
Een belangrijke trend die Iwan op de Canadese markt ziet is het grover worden van de snackpaprika’s. “Net als de vraag naar verschillende kleuren de afgelopen jaren gaat ook deze trend doorzetten, verwacht ik. Arbeidsproblematiek werkt dit in de hand, maar ook vanuit de tussenhandel en marketeers zie je de vraag naar zakken van ±700 gram met achttien vruchten in drie tot vijf kleuren komen. Zij wilden graag nog een bruine en felgele snackpaprika erbij. Met onze rassen WLS 0290 of WLS 1214, kanariegele snackpaprika’s en de bruine WLS 2457, hebben we afgelopen seizoen die vijf kleuren kunnen bieden.”

Een uitdaging bij het in één verpakking stoppen van meerdere rassen is uniformiteit. “Voor de teler is het fijn als alle soorten tegelijkertijd rijp zijn. Voor verderop in de keten is het belangrijk dat de rassen allemaal
evengoed houdbaar zijn. Op deze punten hebben we stappen gezet.”

Verpakking snackpaprika in Canada

Beter bestand tegen trips
Waar ook stappen zijn gezet, is op het gebied van resistenties. Op de thuismarkt is Tm3-resistentie en TSWV-resistentie écht nodig, in Canada nog niet altijd. “Hier kan Tm0 nog voldoende zijn, zolang het ras goed grof en houdbaar is en ook de kwaliteit en productie goed zijn.” Toch ziet Iwan ook in Canada de vraag naar TSWV-resistentie in snackpaprika opkomen, net als in blokpaprika en midiblok. Vooral in regio’s waar veel telers geclusterd zijn, zoals in Leamington. “De eerste proeven zetten we aankomend jaar weg.”

Met TSWV-resistentie is een ras beter bestand tegen het tripsvirus. “Als een teler voor meer zekerheid gaat, dan kiest hij voor TSWV, zeker nu resistenties niet ten koste gaan van de kwaliteit en de productie. Een resistentie is écht een extra toevoeging aan een ras. Je creëert een extraatje voor telers en geeft ze meer productiezekerheid.”

Uit de proeven verwacht Westland Seeds in mei al ‘een aardig beeld’ te hebben. Tegen de tijd dat het najaar aanbreekt valt de beslissing of de rassen commercieel worden het jaar erop. “Voor snack is onlangs gebleken dat de nieuwe TSWV-rassen een dusdanige verbetering zijn ten opzichte van de standaard, dat we deze rassen op verzoek van de markt versneld introduceren.” 


Peperteelt in Canada

Telers willen jaarrond peperteelt
Dit seizoen viel het Iwan op dat de vraag naar peperrassen in Canada groeit. “Van telers vanuit alle grotere teeltregio’s kregen we vragen. Komend seizoen gaan we de eerste proeven doen.” TSWV speelt hier (nog) niet. Het gaat bij de telers veel over de teelt voor export, weet Iwan. “Het zijn vaak telers die op meerdere locaties, ook veel zuidelijker op het continent, telen. Om jaarrond product aan te bieden, kiezen zij er soms voor om ook in Canada te gaan telen, naast een teelt in Noord- en Centraal-Mexico. Met een teelt in Canada hebben ze extra zekerheid op een jaarrond productie.”

Midiblokpaprika’s in rood, geel en oranje

Midiblok slaat aan
Naast de verpakkingen die soms duidelijk anders en groter zijn dan in Europa, is er ook een specifiek segment dat in Europa niet echt voorkomt: midiblokpaprika. Het vruchtgewicht in dit segment zit ergens tussen snack- en blokpaprika’s in en ligt tussen de 60-75 gram. “De fijnere soort blokpaprika is tegenwoordig ook beschikbaar met Tm3 en TSWV.” De teelt concentreert zich in British Columbia. “De afgelopen twee jaar zag je hier groei in de vraag. Met onze rassen die we hebben doorontwikkeld hebben we een nieuwe standaard gezet in dit segment.” In Nederland is midiblok in het verleden wel geprobeerd. “Daar kon het uiteindelijk niet uit, omdat dezelfde hoeveelheid arbeid uiteindelijk toch minder kilo’s oplevert.”

Blik op de kassen in Mexico vanuit het vliegtuig

Mega arealen in Mexico
Waar Iwan normaal niet in één keer van Canada na bezoek aan telers doorgaat naar Mexico, doen we dat in dit artikel wel. Iwan was recent namelijk in beide landen. In Mexico viel hem, naast ook hier ander soort verpakkingen (stoplichtverpakkingen met zes in plaats van drie vruchten bijvoorbeeld) vooral op hoe hard de arealen er groeien. “Dan hoor je telers vertellen hoe ze de komende jaren er tientallen hectares per jaar bij willen bouwen. Dat gaat haast achteloos met steeds mooiere kassen van polyethyleen vooral. De sky is the limit, lijkt het soms wel.”

Voor Mexico zijn drie teeltsegmenten te onderscheiden: hightech, midtech (teelt in steenwol, maar in wel minder geavanceerde kassen waardoor klimaatsturing lastiger is) en lowtech (plastic kassen met teelt in de grond). In alle segmenten heeft Westland Seeds rassen in de kassen staan. Iwan bezocht dus ook overal telers. “Wel zie je vaak nog dat onze rassen het net iets beter doen in de meer technisch goed uitgeruste kassen. Daar kunnen telers meer sturen om rassen net iets verfijnder te krijgen.”

Dubbele stoplichtverpakking in Mexico

Nieuwe standaard
In Mexico is Westland Seeds druk bezig om Tm3- en TSWV-resistentie als nieuwe standaard te zetten. “Zowel in snackpaprika als in blokpaprika zetten we hierop in.” Puntpaprika werd in het verhaal nog niet genoemd. Toch is het veredelingsbedrijf ook hier stappen aan het zetten. “Dit jaar zijn we met proeven begonnen, ook voor rassen met Tm3 en TSWV. We hebben het spoor gekozen van gezondere planten met een betere kieming. In Mexico, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland gaan de proeven volgend jaar door.”

Voor meer informatie:
Westland Seeds
sales@westlandseeds.nl    
www.westlandseeds.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.