Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Lage gasvraag, lagere gasprijzen

Donderdag kwam er 15 euro op de TTF-gasprijs voor november bij, maar met dezelfde vaart zakte de prijs vanochtend weer in. De daggasprijs ligt een stuk lager. Aan de hand van onder meer een nieuwe marktvisie van AgroEnergy stellen we vanochtend weer een nieuwe crisisupdate op waarin we proberen de energieontwikkelingen op een rijtje te zetten.


De TTF-gasprijs voor november sloot woensdag nog af op 112,5 euro. Donderdag steeg de prijs weer en vanochtend lag de gasprijs weer lager, op 116,5 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Met het zachte weer, ook dit weekend belooft weer warm voor de tijd van het jaar te worden (en zelfs de winter zou volgens sommige kenners niet koud uit gaan vallen), dalen de korte termijngasprijzen. Bij AgroEnergy wijzen ze er ook op dat de gasvraag lager is.

Goed gevulde opslagen, aanhoudend warm weer, veel zon en de nodige wind zorgen er samen voor dat de daggasprijs keldert naar rond de 60 eurocent. In België en het Verenigd Koninkrijk is de prijs zelfs tot onder de 10 eurocent per kuub bezakt, weten de specialisten van AgroEnergy. Gas uit Zeebrugge is ook goedkoop, of in ieder geval veel goedkoper dan de TTF-gasreferentieprijs. De Tijd schrijft erover. De VRT ging er twee weken terug al uitgebreid op in. 

Terug naar de update van AgroEnergy. De energiespecialisten wijzen erop dat vanwege onze beperkte gasvraag er een LNG-probleem is. De aanvoer van boten vol gas is groter dan wij aankunnen. 

De kortetermijncontracten voor gas (tot en met het eerste kwartaal van 2024) zijn in de afgelopen week ook flink gedaald. De verder in de tijd liggende handelstermijnen laten ook een prijsdaling zien. Daar wordt echter nauwelijks in gehandeld, weet AgroEnergy. Hoe verder in de toekomst hoe kleiner de daling is. 

Met enige vertraging dalen ook de kortetermijnprijzen voor elektriciteit. Tot vorige week handelden de komende wintermaanden nog rond de 500 €/MWh. Deze zijn in de afgelopen dagen ook met ongeveer 75 €/MWh omlaag gegaan. Ook de EPEX spotmarkt voor elektriciteit liet in de afgelopen week een kentering zien met relatief lage uurprijzen. Lees hier de hele update van AgroEnergy met ook voorspellingen voor komende week. 


De nieuwste Haagse gasvulupdate laat een lichte daling van de vullingsgraad zien. 

In Brussel wordt nog even verder gepraat over Europees ingrijpen, zonder dat echt de verwachting is dat de 27 lidstaten eruit komen. Inmiddels is wel een compromis bereikt over gezamenlijk gas inkopen zoals voorgesteld was. Het voorstel voor inkoop van 15% is wel afgezwakt, want het is niet verplicht. Onder meer de NOS schrijft over de Brusselse aangelegenheid. Rutte toont zich bij BNR niet teleurgesteld over de afzwakking en verwacht dat er 'genoeg animo' zal zijn voor vrijwillig gezamenlijk inkopen. 

Duitsland nationaliseert het grote energiebedrijf Uniper. Dat loopt flink in de papieren. De kosten zijn hoger dan verwacht, weet BNR. Eerder dit jaar werd nog gevreesd dat Uniper om zou vallen. Reden voor de Duitse overheid om in te grijpen.