RHP krijgt steeds meer grip op houtvezel

Onderzoek naar de eigenschappen van houtvezels heeft kennis opgeleverd, waardoor het effect van houtvezel steeds nauwkeuriger te voorspellen is.

Inzicht in gedrag en bijmesten
Zo is op basis van een zeefanalyse van de houtvezel veel inzicht ontstaan in het gedrag dat deze heeft in het substraat dat ermee wordt geproduceerd. Er is daarbij ook rekening gehouden met de wateropname (WOK). De nieuw ontwikkelde stikstofimmobilisatietest geeft precies aan hoe producenten en telers moeten corrigeren met hun bemesting.

Nieuwe houtsoorten
Daarnaast zijn er met de deelnemende RHP-gecertificeerde bedrijven verschillende specifieke typen houtvezels gemaakt. Hiervoor zijn houtsoorten toegepast die nog niet eerder voor dit doel zijn gebruikt, in combinatie met verschillende vervezelingstechnieken. Dit leverde bijzondere producten op, die gezamenlijk werden beoordeeld door de houtvezelproducenten en substraatproducenten.

Meer mogelijk dan verwacht
Het werd duidelijk dat de mogelijkheden met houtvezel nog groter zijn dan verwacht. De RHP-deelnemers vinden het belangrijk dat de houtvezel tijdens het proces goed wordt gehygiëniseerd, zodat plantenziekten van de houtchips niet worden doorgegeven aan de houtvezel. Dit is goed te controleren met de Bacillus-test.

Onderzoek wordt vervolgd
Het onderzoek wordt voortgezet, op verzoek van de Productgroep Organische Producten. Het effect van opslag zal een van de nieuwe onderzoeksthema's zijn. De toolbox om houtvezels te karakteriseren wordt steeds uitgebreider en is beschikbaar voor RHP-gecertificeerde bedrijven.

Bron: RHP


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.