Pilot met opbouw Europees netwerk over seizoenswerk

Seizoenarbeid heeft eigen kenmerken en eigen aandachtspunten. In het bijzonder bij internationaal werkende mensen. Om tijdelijk te werken in een ander land is veel informatie nodig. Informatie over je rechten als werknemer en regels voor de werkgever.

Vaak behoren internationale werknemers tot een kwetsbare categorie. Dit geldt zeker ook voor de groep grensarbeiders. Hoe zit het bijvoorbeeld met de sociale zekerheid als je in je buurland werkt?

Europa-breed komt er een pilot om informatie over de rechten en plichten. Dit om een eerlijk vrij verkeer van werknemers makkelijker te maken. De Europese Arbeidsautoriteit (ELA), wil een netwerk opbouwen voor de uitwisseling van goede ervaringen en praktijken met seizoenswerk.

Instrumenten
In interactieve sessies en werkgroepen worden de volgende zaken verkend:

  • Instrumenten voor de communicatie, onder andere door campagnes over seizoenarbeid in Europa te vergelijken en evalueren;
  • Uitwisseling van goede ervaringen bij de verspreiding van eerlijke informatie;
  • Online en offline netwerktools voor gerichte en effectieve informatie en communicatie;
  • Bevordering van informatie-instrumenten die toegankelijk en bruikbaar zijn voor seizoenarbeiders/werkgevers voor eerlijke mobiliteit.

Glastuinbouw Nederland doet mee in drie werkbijeenkomsten. De eerste is in week 42. Zo wordt ervaring gedeeld en kennis verder opgebouwd om ook in de glastuinbouwsector internationale medewerkers op een goede manier werk te kunnen bieden.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven