Francisco de Ves van het Spaanse Coprohnijar:

"Het kan niet anders dan dat de tomatenprijzen zullen stijgen"

De eerste gegevens over de aanplant van tomaten in Almería geven aan dat, zoals verwacht, het areaal in deze Zuid-Spaanse provincie dit seizoen 7 à 8% zal toenemen. "Er is vooral een aanzienlijke uitbreiding van de teelt van de tomatenrassen die je in de Centraal-Europese kassen vindt", vertelt Francisco de Ves, voorzitter van de coöperatie Coprohnijar. 

"Wij zullen evenveel tomaten oogsten als vorig jaar, maar we verwachten 20-30% meer pruim- en trostomaten op de markt te brengen. Aangezien Nederland deze winter minder zal aanplanten vanwege de hoge energiekosten, hebben onze telers er dit jaar voor gekozen om die tomaatrassen te telen waarvan ze denken dat er zich tekorten kunnen voordoen op de markt."

"En op Fruit Attraction hebben we in gesprekken met onze klanten inderdaad een grotere vraag naar deze tomatenrassen vastgesteld. Alle indicatoren wijzen erop dat Nederland in mei 2023 met de oogst zou kunnen beginnen, terwijl het doorgaans eind februari/begin maart de eerste volumes aanbiedt. Dit jaar zou de aanplant er uitgesteld worden tot april."


Francisco de Ves en de raad van bestuur van Coprohnijar op Fruit Attraction 2022 

Dit gegeven biedt Almería een veel breder afzetvenster, dat dit seizoen praktisch van november tot en met mei zal lopen. "Maar dat geldt natuurlijk ook voor de andere landen die naar Centraal-Europa exporteren, zoals Marokko", benadrukt Francisco. Beide landen stoten echter ook op hetzelfde probleem waarom Nederland, vorig jaar nog de grootste leverancier van tomaten op de EU-markt, deze winter de aanplant uitstelt: de gestegen teeltkosten.

"In bepaalde perioden kan de vraag het aanbod overstijgen"
De grondprijzen voor de kasgroenteteelt in Almería zijn in 2021 volgens voorlopige gegevens van het gewestelijke ministerie van Landbouw immers 5% gestegen tot gemiddeld € 247.783 per hectare, met pieken tot € 313.500. Ook de pacht is 22% gestegen tot € 11.750 per hectare. 

"Sinds januari 2021 is bovendien de kost voor het bouwen van een kas met zo’n 35-40% toegenomen. De uitbreiding van het tomatenareaal in Almería komt dit seizoen tegemoet aan een marktbehoefte, maar ik betwijfel ten zeerste of er met deze kosten op korte en middellange termijn een structurele areaaluitbreiding kan plaatsvinden in de provincie."

Ook de beschikbaarheid van water is volgens de voorzitter van Coprohnijar een beperkende factor. "Momenteel duwen we door voor een uitbreiding van de ontziltingsinstallatie van Carboneras en voor het opstarten van andere reeds gebouwde faciliteiten, zoals die op Rambla Morales."

"Ondanks het feit dat de teeltkosten met zo'n 25-30% zijn gestegen, starten we dit seizoen met goede moed", vertelt Francisco de Ves. "We zijn er absoluut zeker van dat de tomatenprijzen zullen stijgen, want in de komende maanden zullen er momenten zijn waarop de vraag groter is dan het aanbod." 

"Ongeveer 45% van onze teelt is biologisch. We telen een breed scala aan biologische producten waarmee we onze klanten kunnen beleveren: allerlei tomatenrassen, aubergines, courgettes, meloenen, watermeloenen... Momenteel hebben we 180 hectare gecertificeerde biologische teelt, maar we zouden het areaal nog graag uitbreiden en het seizoen zelfs afsluiten met een opbrengst waarvan de helft biologisch is", besluit Francisco de Ves.


Biologische paprika's en watermeloenen van Coprohnijar

Voor meer informatie:
Coprohnijar S. Coop. And.
C/ Antonio Castillo García, 1
04117 San Isidro de Níjar (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 366 015
coprohnijar@coprohnijar.net
www.coprohnijar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.