"Wees zuinig op je grond, want dan is de radijs mooi rond"

Radijs is bij uitstek een grondgebonden glasteelt. Dat betekent dat ze bij Yilmaz Radijs veel aandacht aan die grond besteden. Teeltspecialist Willem van der Wel doet dat onder meer door grondmonsters te nemen. De resultaten bespreekt hij met de specialisten van Van Iperen. 

Bij Van Iperen wijzen ze op het belang van bodemvitaliteit, nu nog eens extra nu allerlei gewasbeschermingsmiddelen wegvallen en grond stomen vanwege hoge energiekosten ook een kostbare aangelegenheid is. Bij Yilmaz is nog gestoomd, maar 'de komende tijd gaat dat een hele dure hobby worden', weet Ron Kleijn van Van Iperen.

Bij Yilmaz gebruiken ze gestabiliseerde waterstofperoxide voor waterontsmettting en zetten ook trichodermaschimmels en silicium in voor een optimale bodemvitaliteit. Ron: "We zorgen dat we met goede ontsmetting van het uitgangswater beginnen, brengen trichoderma's in en zorgen dat de meststoffen op peil blijven door middel van voorraadbemesting en de bemestingswijzer. De silicium geven we ook mee zodat de calciumopname wordt bevorderd." Hij legt in de video uit dat goede schimmels zich aan de wortel hechten, zodat slechte schimmels geen kwaad kunnen doen aan de radijs. 

Willem Verkade, specialist bemesting bij Van Iperen, legt uit welke rol een bemestingswijzer speelt in het vitaal houden van de grond. Ook gaat hij kort in op de bindingscapaciteit van het kleihumuscomplex, ook wel het CEC-complex (Cation Exchange Capacity).

Voor meer informatie:
Van Iperen
info@vaniperen.com 
www.iperen.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.