Klimaatkamer aardbeienteler blijft te vochtig, leverancier moet het oplossen

Een aardbeienteler die bezig met het telen van aardbeien in klimaatkamers en de leverancier van die klimaatkamers stonden vorige maand tegenover elkaar in de Rechtbank Den Haag. De teler zegt dat de geleverde klimaatkamers niet voldoen aan de door de teler aangegeven technische wensen en eist aanpassing van de installatie en een schadevergoeding. De leverancier betwist dit.

Concreet gaat het om de vraag of het mogelijk is de relatieve luchtvochtigheid (RV) in de klimaatkamers actief tot onder de 85% te sturen is. In 2018 werd tussen beide partijen een projectopdracht overeengekomen waarin stond dat de RV stuurbaar moest zijn tussen de 70-90%. 

Eenmaal geïnstalleerd, bleek dat in de zomer van 2020 niet mogelijk. Luchtdrogers werden niet in de beide klimaatkamers geïnstalleerd. De teler krijgt de RV niet tot onder de 85%. Reden voor de teler om een stuk van het 140 duizend euro kostende project niet te willen betalen voordat de leverancier alsnog de klimaatkamers zo uitrust dat de RV onder de 85% kan zakken.

Ook wil de teler een schadevergoeding voor het geleden verlies in het boekjaar 2020. Gerekend was op een winst van ruim 68.000 euro, maar volgens de teler is door het niet functioneren van de klimaatkamers nu verlies geleden. In de te vochtige klimaatkamer hebben de aardbeienplanten te weinig verdampingsruimte, worden zij beperkt in hun wateropname wat de groei en afgifte van aardbeien niet ten goede komt.

Actief ontvochtigen
De rechter heeft op 14 september in eerste aanleg geconcludeerd dat de teler terecht om aanpassing van de klimaatkamers vraagt. Volgens de rechter is duidelijk overeengekomen wat de RV-eisen waren. De klimaatkamers, uitgerust met 'ultrasone bevochtigers en koeling', kunnen niet actief ontvochtigd worden. Dat de leverancier erop wijst dat dit door te koelen en er eventueel nog bij te verwarmen en de luchtcirculatie aan te passen wel mogelijk is, is volgens de rechter onvoldoende reden om de klimaatkamers onaangepast te laten. Zeker toen bij ingebruikname door de teler bleek dat de RV niet volledig stuurbaar is tussen de 70-90%, zoals overeengekomen. De leverancier krijgt drie maanden de tijd alsnog te zorgen dat de teler onder de 85% RV kan zakken. Daarna moet de teler alsnog het resterende bedrag op de factuur betalen. 

De eis van een schadevergoeding van 80.000 euro door de aardbeienteler is afgewezen. De rechter neemt hierbij in beschouwing dat de teler een startup is met een vernieuwend concept wat 'met de nodige onzekerheden is omgegeven'. Hierdoor is het volgens de rechter te onzeker om te stellen dat de genoemde winst gemaakt zou worden. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.