Britten willen zelfvoorziening met eigen tuinbouw, minister nam kijkje in Nederland

De nieuwe Britse minister voor milieu, landbouw en plattelandszaken, Ranil Jayawardena, heeft begin oktober een bezoek gebracht aan Nederland. Tijdens zijn bezoek heeft hij een aantal Nederlandse tuinbouwbedrijven aangedaan en heeft hij een rondleiding gekregen op de campus van Wageningen University & Research. Agroberichten Buitenland doet verslag.

Reden van het bezoek was om meer te weten te komen over de toepassing van technologie (robotica, kunstmatige intelligentie, vertical farming) in de Nederlandse tuinbouwsector. Jayawardena wil de voedselzekerheid in het VK verbeteren en ziet met name mogelijkheden in het verhogen van de productie van groenten en fruit door de inzet van meer hightech tuinbouw. Hiervoor heeft hij nu beloofd om 12,5 miljoen pond van het Farming Innovation Programme te reserveren voor automatisering en robotica in de tuinbouwsector.

De plannen van Jayawardena zijn onderdeel van een grotere inzet van de Britse regering op het verhogen van de productiviteit en duurzaamheid in de Britse landbouwsector. Later dit jaar zal de regering, waar recent wel onder meer de premier alweer vertrok, gedetailleerde plannen publiceren die moeten bijdragen aan de voedselzekerheid en gericht op boeren “als hoeders van het platteland”. Ook kondigde de regering al een tuinbouwstrategie voor Engeland aan.

Mogelijk kansen voor Nederlandse tuinbouwtechnologie
Glastuinbouw maakt met zo’n 10% maar een klein gedeelte uit van de totale tuinbouwsector in Engeland. Het VK produceert dan ook maar 25% van de komkommers en 17% van de tomaten die in het land worden geconsumeerd. Om groei in de glastuinbouwsector in het VK te stimuleren en binnenlandse productie te verhogen heeft Jayawardena nu beloofd 12,5 miljoen pond van het Farming Innovation Programme te reserveren voor automatisering en robotica in de tuinbouwsector.

De grotere overheidsfocus op het stimuleren van de Britse glastuinbouw levert mogelijk kansen op voor Nederlandse bedrijven die daarvoor technologie kunnen leveren.

Jayawardena wil ook een tuinbouwsector-expert benoemen die samen met hemzelf en de sector zullen werken aan aanbevelingen voor beleidsinterventies. Wie als deze expert zal worden aangewezen zal later dit jaar door het Britse ministerie van milieu, landbouw en plattelandszaken bekend worden gemaakt. Verder heeft hij ook een aantal grote moderne telers in het VK om inbreng gevraagd over hoe de regering de sector het beste kan ondersteunen.

Voor het creëren van een gunstig investeringsklimaat heeft de regering al beloofd om rekening te houden met de tuinbouwsector in de besluitvorming rond het industriële energiebeleid en om het omgevingsvergunningsproces te herzien, om zo nieuwe projecten te stimuleren. Daarbij wordt ook nagegaan hoe de sector kan worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van restwarmte en CO2 afkomstig uit industriële processen.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.