Speciale toplight krijgt in 2023 nieuwe functies

Food Autonomy en Lans hebben samen de LEDFan Greenhouse Toplight ontwikkeld die (bijna) alle gebruikte elektrische energie benut. Het product profiteert niet alleen van het hoge rendement van de LED's, maar benut ook de vrijgekomen warmte door koele lucht van boven het armatuur via de LED modules naar beneden te blazen, in de richting van het gewas. Hierdoor ontstaat een warme luchtdeken, waardoor de warme lucht uit de verwarmingsbuizen langer in het gewas blijft. Het opwarmen van koude lucht vergroot ook de hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden, waardoor de verdamping en daarmee de fotosynthese verbetert.

De LEDFan van Food Autonomy debuteerde in 2021 op de markt en krijgt in 2023 nieuwe functies. De nieuwe generatie LEDFan zal ook beschikbaar zijn in 1040 Watt, met een meerkanaals draadloos besturingssysteem.

"20 jaar geleden probeerden we WKK's om de elektriciteit te maken. Dat was een totale revolutie. Met de LEDFan denken we dat het eenzelfde soort revolutie is. En ook al telen we met 2 graden hogere temperatuur in de door LEDFans belichte kas, we gebruiken minder verwarming in vergelijking met de HPS-kant van de kas," zegt Leo van der Lans, CEO van tomatenkwekerij Lans en founding partner in de Harvest House groep. 

Het probleem bij de teelt van tomaten onder volledige LED is het warmteverlies en de verdamping in het gewas die het infrarood in HPS genereert. Lans wilde het warmteverlies van de armaturen gebruiken, zodat ze niet alleen de besparing op elektriciteit zouden hebben die normale LED-armaturen bieden, maar ook besparingen op de stookkosten.

Het resultaat
Volgens Leo van der Lans bespaart het product hem 15% op de verwarmingskosten. De tomatenkas van 3 ha is uitgerust met twee verschillende installaties, aan weerszijden van het centrale gangpad. De ene kant (1,5 ha) heeft volledige SON-T-verlichting, en de andere kant (1,5 ha) heeft volledige LEDFan-verlichting. Hoewel de LEDFan-kant een 17% lagere elektrische input had dan de HPS-kant, was er toch bijna 40% meer licht.

Hoewel de teler teelde met een etmaaltemperatuur die 2 graden hoger was, zijn de stookkosten lager aan de LEDFan-zijde. Dit kan deels worden verklaard door de gebruikte restwarmte, maar waarschijnlijk voor een nog groter deel door de verbeterde verdamping en de mogelijkheid om schermen en ramen meer gesloten te houden.

De LEDFan van Food Autonomy debuteerde in 2021 op de markt en krijgt in 2023 nieuwe functies. De nieuwe generatie LEDFan zal ook beschikbaar zijn in 1040 Watt, met een meerkanaals draadloos besturingssysteem.

Voor meer informatie:
Food Autonomy
www.foodautonomy.org 
info@foodautonomy.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.