Crisisupdate: Nederland en Duitsland willen dat Europa stopt met elkaar kapot concurreren op gasmarkt

Gisteren is de TTF-gasprijs zo'n 4 euro per megawattuur hoger afgesloten. Vanochtend bleef die stijging in stand en lag de gasprijs tegen 11.00 uur boven de 160 euro. Onrust was er over een nog onduidelijk incident in Noorwegen. Ook voor komende winter ligt de prijs om en nabij de 160 euro. Hier daalde de gasprijs voor 'winter 2023' gisteren met zo'n 4 euro. In deze crisisupdate zetten we e.e.a. weer op een rijtje.


De gasprijs voor november 2022 vanochtend tegen 11u Bekijk hier de actuele cijfers. 


De TTF-gasprijs voor 'winter 2023'. 

Onder meer persbureau Reuters en Bloomberg berichtten vanochtend over onrust rond gasleveringen vanuit Noorwegen. Er zou een incident plaatsgevonden hebben bij een gasfaciliteit, maar de operator van de faciliteit liet later op de ochtend weten dat de gaslevering niet geraakt is. Later vandaag wordt meer nieuws over het incident verwacht. NRC schrijft nog over speculaties over de daders achter lekkages in Nord Stream-pijpleidingen afgelopen maand. 

Los van dagelijkse energieprijsontwikkelingen wordt er in de Europese burelen nog altijd gepraat over een gasprijsplafond. Nederland en Duitsland, de landen die volgens de berichten dwarsliggen als het over het instellen van het plafond gaat, zouden gisteren gepleit hebben voor 'onmiddellijk' gezamenlijk aardgas inkopen, in plaats van tegen elkaar opbieden op de gasmarkt. BNR schrijft dat de landen erop wijzen dat onderlinge Europese concurrentie en tegen elkaar opbieden de gasprijs opdrijft en daarmee de leveringszekerheid in gevaar brengt. 

Nederland en Duitsland zouden gisteren een tien puntenplan gelanceerd hebben voor gezamenlijke gasinkoop, wist Bloomberg te melden. BNR schrijft erover. Ook persbureau Reuters schrijft erover. 

De Tijd schrijft dat de Europese Commissie volgende week wetgeving op tafel legt om de gasprijs te drukken. Daartoe behoren een interventie in de markt en gezamenlijke gasaankopen voor volgende winter. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven