Meer tomaten-, komkommer- en paprika-areaal bij start Zuid-Spaanse kasseizoen

Met het begin van de herfst nemen de kassen in het zuidoosten van Spanje, gelegen in de provincies Almería en Granada, het stokje over van de zomerteelt. De Zuid-Spaanse telers bereiden zich voor om de Europeanen weer te bevoorraden met groenten tijdens de koude maanden, wanneer de teelt in de rest van Europa moeilijker wordt door de lage temperaturen. 

De verwachting is dat de hoge prijs van gas en elektriciteit dit jaar in het voordeel speelt van de kasteelt in Spanje. "Onze collega’s in andere Europese landen hebben fossiele brandstoffen nodig om de omstandigheden te simuleren die we hier van nature hebben in onze kassen. Door de stijging van de energieprijzen zullen veel telers in Centraal- en Noord-Europa hun productie moeten afronden wanneer het weer slechter wordt", merkt het consortium Cute Solar op. Het klimaat van Almería en de kust van Granada daarentegen, die jaarlijks overspoeld worden door 3.300 uur zonlicht, maakt het mogelijk gewassen te telen zonder afhankelijk te zijn van externe energiebronnen.

Het areaal zal dit seizoen naar verwachting ongeveer 35.000 hectare beslaan, vergelijkbaar met dat van vorig seizoen. Cute Solar verwacht een groei van het tomaten-, komkommer- en paprika-areaal met respectievelijk 14%, 5% en 2%, terwijl courgette 15% en aubergine 10% terrein zullen prijsgeven. 

De sector verwacht in totaal 4,5 miljoen ton kasgroenten te oogsten, ongeveer net zoveel als vorige seizoenen. Met deze productie zal in de wintermaanden voor 50% in de behoefte van de Spaanse markt kunnen worden voldaan en voor 60% in die van de Europese markt.

Uitbreiding areaal onder biologische bestrijding
74% van de kasteelt in Zuid-Spanje gebeurt met biologische bestrijdingstechnieken, 2% meer dan vorig seizoen.

De toepassing van hulpfauna om plagen in de paprikateelt te bestrijden zal plaatsvinden op 99% van het areaal. In de aubergineteelt is dat 79%, in de komkommerteelt meer dan 80%, in de tomatenteelt 70% en in de courgetteteelt 25%.

Deze techniek doet afstand van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en vervangt ze waar mogelijk door natuurlijke en milieuvriendelijke hulpbronnen en mechanismen. Bovendien groeien de planten met deze techniek ook krachtiger, het product is lekkerder en de werkomgeving is gezonder voor de mens.

Voor meer informatie:
CuteSolar
https://cutesolar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.