Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Position paper met 10 uitdagingen van de Multifunctionele Landbouw

De Vakgroep Multifunctionele Landbouw (MFL) van LTO Nederland deelt in een position paper de 10 uitdagingen van de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouwbedrijven zijn populair. Circa 30% van de Nederlandse telers en tuinders combineert agrarische activiteiten met multifunctionele activiteiten als zorglandbouw, agrarische kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, agrarisch natuurbeheer en/ of plattelandstoerisme. Tussen 2018 en 2020 is de omzet, ondanks de coronapandemie, met maar liefst 15% gestegen naar ruim 1 miljard euro, zo meldt LTO.

Niet alleen de MFL-sector groeit, ook de vraag naar producten en diensten uit de multifunctionele landbouw neemt toe. De totale omzetpotentie van MFL wordt geschat op 2 miljard euro. Multifunctionele Landbouw wordt genoemd als een van de vijf transitiepaden in de visie van LTO Nederland en gezien als ontwikkelrichting voor agrarische ondernemers door het ministerie van LNV. Echter, groei gaat niet vanzelf.

Ondernemers zien kansen in MFL, maar nieuwe ideeën brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het position paper van LTO geeft deze 10 belangrijkste uitdagingen weer in de ontwikkeling van MFL-activiteiten. Dit zijn onder andere uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving en bekendheid van de potentie van MFL. De Vakgroep MFL, ondersteund door de brancheorganisaties Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), Federatie Landbouw en Zorg (FLZ), Coöperatie De Landwinkel, BoerderijEducatie Nederland (BEN) en VeKaBo/ In het Groen, brengt dit actief onder de aandacht bij politiek en ministerie om het mogelijk te maken hier gezamenlijk stappen op te zetten.

Bron: LTO Nederland

 

Publicatiedatum: