Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs bereikt laagtepunt, maar écht zakken wil de prijs niet

Maandagochtend is de TTF-gasprijs gezakt tot het laagste punt in drie maanden tijd. De gasprijs zakte zelfs even tot onder de 150 euro. Vanochtend rond 10 uur lag de gasprijs t.o.v. gisteren weer enkele procenten hoger om tot boven de 160 euro per megawattuur uit te komen. In deze crisisupdate zetten we de ontwikkelingen op een rijtje.


De gasprijs voor november 2022 vanochtend tegen 10u Bekijk hier de actuele cijfers. 

De daling van de gasprijs gisteren komt doordat de gasvoorraden goed gevuld zijn. Dat zegt energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro bij de NOS. Relatief warm weer deze dagen helpt. Toch durft hij nog niet echt positief te zijn. In hetzelfde bericht van de NOS is energiespecialist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies dat iets meer. Hij stelt dat 'de zorg er voor deze winter wel een beetje af is'. Hij wijst er wel op dat de prijsdaling voor de prijzen voor komende winter minder hard is.

De TTF-cijfers illustreren dat, zoals hieronder voor 'winter 2023' op de TTF.

Gasunie wijst erop dat wat zij in juli beschreven waarheid is geworden. Men somt in een bericht een aantal factoren op dat zorgt voor enige rust op de markt. Gasunie wijst op ruim gevulde gasopslagen, een grote LNG-aanvoer en een stabiele Noorse gasaanvoer. Gasunie verwacht dat er volgend jaar 20-25% minder gas gebruikt gaat worden in Nederland. Deze vraagreductie bestaat uit vrijwillige besparing, maar voor een groot deel ook uit vraagdestructie in het bedrijfsleven. Over de winter van 2023-2024 is men minder positief. De situatie daar ziet er 'minder rooskleurig' uit. Lees hier het hele Gasuniebericht. 

De Tweede Kamer wil weten welke leveringscontracten GasTerra heeft. Zo zou Nederland verplicht zijn grote volumes aan het buitenland te leveren, ook nu de Groninger gasproductie nagenoeg stilligt. Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer in reactie op Kamervragen gezegd dat het kabinet de Kamer de contracten niet kan laten zien. Dat komt volgens Vijlbrief omdat de Staat niet over de contracten beschikt en als aandeelhouder ook geen partij is bij de contracten. Vertrouwelijk wordt de Kamer wel geïnformeerd over de delen waarover dat kan. 

Vijlbrief schrijft: "GasTerra heeft aangegeven niet alleen een toelichting te kunnen geven op de totstandkoming, prijsopbouw en de prijs waartegen GasTerra zelf gas inkoopt ten behoeve van deze contracten, maar ook een algehele toelichting op de ontwikkelingen op de gasmarkt waar GasTerra als handelaar goed zicht op heeft. Dat is belangrijk, omdat andere factoren dan deze contracten mogelijk relevanter zijn om de ontwikkelingen op de gasmarkt te kunnen begrijpen." 

De brandstofprijzen, ook aan de pomp, stijgen juist weer. In één week tijd werd de dieselprijs 8 procent hoger. Vandaag lag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs in Nederland op 2,201 voor diesel en 2,126 voor Euro95. Bekijk hier het prijsoverzicht van United Consumers. 

BNR haalt uitspraken van Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) aan. Hij heeft aangegeven zijn twijfels te hebben over de tijdelijkheid van het Nederlandse energieplafond en verwacht dat de renten nog wel een paar keer omhoog moet om de inflatie te beteugelen. In een ander bericht roept hij op tot voorzichtigheid