Tholen - Maandagmiddag kreeg de Fruit Tech Campus bezoek van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze ging in gesprek met studenten, arbeidsmigranten en ondernemers en vertelde dat ze dat graag deed. "Ik zou de hele week met mijn neus in de papieren kunnen zitten, maar ik hecht veel waarde aan deze gesprekken. Als militair leerde ik al, de beste oplossingen komen uit het veld zelf."
Minister Hanke Bruins Slot (tweede van rechts)
Aanleiding van het bezoek was de Regio Deal van het Rijk, die met een financiële impuls de Fruit Tech Campus mede mogelijk heeft gemaakt. Het Rijk werkt in de Regio Deals samen met de regionale overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Regio Deals zijn in het leven geroepen om de brede welvaart te bevorderen in de regio’s. De Regio Deal in Rivierenland is toegespitst op kwetsbaarheden uit ons gebied, zoals de fruitsector en waterbeschikbaarheid. Het bezoek aan de Fruit Tech Campus - georganiseerd door Provincie Gelderland in samenwerking met RegioDeal Rivierenland - werd persoonlijk uitgekozen door de minister.
Lisanne van Haarlem leidde de minister rond in het bijzijn van burgemeesters en gedeputeerden
"Ons gebied kent geen grote stad, multinational of universiteit. Dat is tegelijkertijd de kracht en zwakte van ons gebied. We moeten het hebben van de kracht van de samenwerking. Daarom zijn we ook zo blij met de steun van het Rijk, deze Fruit Tech Campus was er anders wellicht ook gekomen, maar was dan veel later van de grond gekomen", zo stelde Gerdo van Grootheest, voorzitter Regio Deal Fruit Delta en burgemeester van Culemborg. Directeur Harrij Schmeitz van de Fruit Tech Campus liet in zijn presentatie zien hoe snel de Fruit Tech Campus van start is gegaan. "Aanleiding was dat er nog twee studenten het fruitteeltonderwijs volgden. Zo zijn we in januari 2020 van start gegaan zonder enig idee, plan of visie. Maar inmiddels bieden we een MBO-BBL opleiding- en HBO Minor-opleiding aan, inclusief cursussen waar volop animo voor is."
Harrij Schmeitz
Harrij benadrukte dat de Fruit Tech Campus geen project is, maar neergezet wordt als ecosysteem voor de sector. "We hebben als fruitteelt ons imago nog weleens tegen. Mensen denken al snel aan een gifspuit en een rieten mandje. Maar de jonge fruittelers rijden in een Fendt van anderhalve ton met meer technologie dan de Tesla van hun pa", hield Harrij de minister voor. Omdat er in de oogsttijd geen leerling beschikbaar is, heeft de Fruit Tech Campus haar eigen rooster. Zo komen de studenten van de MBO BBL-opleiding buiten het seizoen zes weken lang, vier dagen per week naar de Campus in plaats van één dag per week. In de innocation hub toont de Fruit Tech Campus de laatste noviteiten op het gebied van verpakken, de autonome spuitrobot, maar ook fertigatie.
De minister in gesprek met studenten Janiek van Dijk en Gerrit van Kessel
Studenten Janiek van Dijk en Gerrit van Kessel volgen allebei hun HBO-minor op de Fruit Tech Campus. "Doordat ik nu les krijg van tal van bedrijven uit de fruitteelt, word ik echt verder geholpen. Bovendien leer ik nu allemaal toekomstige telers kennen, vaak net als ik telerskinderen. We bouwen aan een netwerk van jonge professionals en kunnen elkaar helpen", stelt Janiek. Ook Gerrit gaf aan dat de opleiding zijn verwachtingen had overtroffen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de minister te wijzen op de buitensporig hoge koelkosten en de onrealistische eisen in zijn ogen richting 2030. Ook twee Poolse medewerkers van FruitMasters lichtten hun werksituatie aan de minister toe.
De minister in gesprek met Poolse arbeidsmigranten
Kees de Kat (FruitMasters) en Emiel Vogelaar wezen de minister op het belang van de samenwerking in het gebied en ook op de uitdagingen die er liggen op het gebied van water, gewasbeschermingsmiddelen en energie. "We telen het gezondste product van Nederland met de bewezen laagste duurzaamheids-footprint, maar voor individuele telers is het lastig om de eerste stap te zetten", aldus Kees. Hij sprak de wens uit dat de Fruit Tech Campus een internationale totempaal wordt voor de wereldwijde fruitsector. "Nu gaan wij vaak op handelsmissie naar Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of Italië, maar we moeten die mensen hierheen halen."
Panel met onder andere Emiel Vogelaar (Vogelaar Vredehof), Jacques van Doorn (VDU Uitzendbureau) en Kees de Kat (FruitMasters)
FruitVillage
Ook wordt er met name ingezet op internationale medewerkers en studenten. VanDoorn Living heeft plannen om kwalitatief goede huisvesting voor hen te ontwikkelen. Dat gebeurt onder de naam FruitVillage, gelegen aan de Oudenhof in Geldermalsen. Het is een woon-, leer- en werkomgeving, aansluitend aan de Fruit Tech Campus. Hier worden woningen op een duurzame en remontabele wijze gerealiseerd, met een tijdelijke bestemming van 15 jaar. Daarnaast zullen in een centraal Campus House diverse aanvullende kantoorfuncties samenkomen. De woningen zijn bestemd voor internationale werknemers en bieden ook short-stay voorzieningen voor (internationale) studenten, die een opleiding volgen aan de Fruit Tech Campus of stagelopen bij bedrijven in fruit- en techsector in West-Betuwe, dé fruitgemeente van Nederland. "Door automatisering en robotisering zullen er enerzijds banen verdwijnen, maar daar komen ook weer hoogwaardige banen voor terug. Door deze mensen ook hoogwaardig te huisvesten - boven de gestelde norm - maken we het gebied aantrekkelijk om te wonen en te werken", zo vertelde Jacques van Doorn van VDU Uitzendbureau.
Een kookboek als bedankje
De minister toonde zich verrast over de ontwikkelingen op de Campus. "Dit is een unieke regio wat betreft de fruitsector én een regio met geloof in eigen kansen. Als Regio Deal en overheid kunnen we die kansen versterken. Ik neem de verhalen die ik vanmiddag gehoord heb zeker mee en zal die ook delen met mijn nieuwe collega van LNV."
Voor meer informatie:
Fruit Tech Campus
Oudenhof 40
4191 NW Geldermalsen
[email protected]
www.fruittechcampus.nl