Thomas Dickes van Früchte Rosenbaum:

"Zelfstandige supermarkten staan open voor goede derde leveranciers"

Früchte Rosenbaum begon meer dan twintig jaar geleden als klassieke handelaar op de groothandelsmarkt in Keulen met de verkoop aan speciaalzaken, afhaalklanten en weekmarkthandelaren. Vervolgens specialiseerde het bedrijf zich op de levering aan de retail. Nadat het bedrijf bijna drie jaar geleden verhuisde naar de huidige locatie op het bedrijventerrein Am Eifeltor, werd de groothandelsafdeling van het bedrijf gereorganiseerd. Inkoper Thomas Dickes (rechts) kijkt in een interview terug op het ontstaan van het regionale concept en de uitgebreide verbouwing op de bestaande locatie. 

Verbouwing en partnerschap met biofruit
De moderne locatie Am Eiffeltor is sinds 2019 het centrale middelpunt van de hele bedrijfsgroep. Om de groeiende bedrijfsactiviteiten van de groothandel ook in de toekomst aan te kunnen, werd de overslag- en opslaghal omgebouwd volgens de modernste normen. "In maart van dit jaar werd het nieuwe pand in gebruik genomen," vertelt Thomas. "Wij beschikken nu over een totaal oppervlak van circa 6.800 m2 waarvan circa 2.000 m2 gekoeld is. Dat komt neer op ruimte voor ongeveer 1.350 gekoelde pallets. Hierdoor kunnen we altijd meer dan 300 groenten- en fruitartikelen professioneel tussentijds opslaan en naar behoefte leveren."

De koelruimte is onderverdeeld in drie afzonderlijke gebieden, vervolgt Thomas. "Wij zelf beschikken over twee verschillende temperatuurzones, namelijk 4ºC en 8ºC. Het derde en laatste koelhuis gebruikt onze partner biofruit, waardoor er in dat gedeelte uitsluitend biologische groenten en biologisch fruit wordt opgeslagen. Daarnaast hebben we nu ook nieuwe kantoorruimtes voor ons inkoop- en distributieteam ter beschikking."


Een blik op de centrale, ongekoelde opslagruimte

De groothandelsdivisie van de internationaal actieve bedrijfsgroep richt zich uitsluitend op de tijdige levering aan regionale supermarkten. Thomas: "Tot onze afnemers horen uitsluitend filialen die maximaal 200 km van onze locatie in Keulen af liggen. Ons leveringsgebied omvat heel Nordrhein-Westfalen evenals delen van Rheinland-Pfalz, Hessen en Luxemburg. Onze klanten profiteren daarbij onder andere van onze competentie op het gebied van opslag en koellogistiek, ons groeiende telersnetwerk en brede assortiment, alsmede onze individuele conceptoplossingen."
Een blik op het nieuwe kantoor waar de inkoop- en distributieafdeling sinds kort is gevestigd.

Regionaal concept wordt goed ontvangen buiten de leveringsketen
Het belangrijkste stokpaardje van het fruithandelsbedrijf uit Keulen is het holistische regionale concept 'Rosenbaum Regional', dat in het voorjaar van 2021 werd geïntroduceerd. Onder dit label worden winkels in het regionale leveringsgebied uitsluitend voorzien va ultraverse groenten en fruit van geselecteerde, regionale telers binnen een straal van 65 km. "Het basisidee achter dit concept was om korte en transparante leveringsketens te creëren en de afnemers en uiteindelijk ook de consumenten hiermee een afwisselend en seizoensgebonden assortiment van de beste kwaliteit aan te bieden. Tegelijkertijd ligt het ons ook na aan het hart om regionale telers, juist in deze moeilijke tijden, te steunen en hen een stabiele afname en eerlijke prijzen te garanderen."
Een blik op het nieuwe magazijn

Ongeveer anderhalf jaar na de lancering van het merk is het resultaat tot nu toe bijzonder goed. "Ons uitgangspunt is om de regionaliteit niet te verkwanselen. Dat betekent aan de ene kant dat de teler een eerlijke prijs en een bepaalde afnamegarantie voor zijn producten krijgt. Aan de andere kant komen de goederen vanwege de extreem korte transportafstanden ultravers op de markt, waardoor het klachtenpercentage en daarmee ook het goederenrisico voor de afnemer onder de streep minimaal blijft. Deze dienstverlening eromheen wordt ook door de afnemers gewaardeerd, waardoor er geen prijzen verlaagd worden. Supermarkten die door zelfstandigen gerund worden staan over het algemeen ook zeer open voor goede derde leveranciers, wij springen in dit gat in de markt. Ons bestaansrecht zit hem in het feit dat wij dankzij onze structuren in staat zijn om snel en wendbaar op actuele ontwikkelingen te reageren."


Het echtpaar Huckelmann (links) en aardbeienteler Heiner Rothkopf zijn 'Rosenbaum Regional'-telers van het eerste uur.

Voor meer informatie:
Thomas Dickes
Früchte Rosenbaum GmbH
Am Eifeltor 16
D-50997 Köln, Duitsland
Tel: +49 221 988 888 70
Regional@fruechte-rosenbaum.de 
www.fruechte-rosenbaum.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.