Johann Bergmann, Raiffeisen Obst & Gemüse in Leverkusen

"Ligging tussen Rhein-Ruhrgebied en Keulen is sleutel tot succes"

Het Rhein-Ruhrgebied is met circa 14 miljoen inwoners de dichtstbevolkte regio van Duitsland en is met meerdere lokale groothandelsmarkten en talrijke zelfstandige groothandelsbedrijven al van oudsher één van de centra van de Duitse AGF-handel. In deze zeer concurrerende markt heeft Raiffeisen Obst & Gemüse in Leverkusen-Opladen zich in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen als aanlooppunt voor markthandelaren en gespecialiseerde retailers, de horeca en groepscatering, vertelt vestigingsmanager Johann Bergmann.


Johann Bergmann biedt samen met zijn jonge team advies en ondersteuning aan regionale groothandelsklanten.

Na de pandemiejaren met een hoge omzet wordt ook het bedrijf uit Leverkussen momenteel met de huidige uitdagingen zoals inflatie, kostenstijgingen en terughoudend koopgedrag geconfronteerd, aldus Johann. "Tijdens de pandemie kwamen de zogenaamde Tante Emma-winkels, een belangrijk afzetsegment voor ons, soms wel twee keer per dag bij ons inkopen doen. Daar is nu verandering in gekomen."

Volgens Johann is er op productniveau een soortgelijke tendens zichtbaar: "Er wordt steeds vaker voor klasse II aardbeien gekozen in plaats van klasse I, terwijl er duidelijk minder vraag is naar dure producten zoals honingtomaten. De situatie wordt nog verergerd door de lang aanhoudende droogte van dit jaar, die een merkbare invloed op de beschikbaarheid van bepaalde goederen heeft gehad. Ik vrees ook dat de kerstmarkten dit jaar in een meer bescheiden vorm zullen plaatsvinden vanwege de energiecrisis, en de vraag geringer zal zijn." 

Trouw aan de coöperatieve grondbeginselen van de Raiffeisen-coöperatie streeft het groothandelsbedrijf ernaar lokale telers te ondersteunen, met name de aangesloten lidbedrijven. Johann: "Wij verkopen doorlopend aardappelen uit het nabijgelegen Rheinland, hetzelfde geldt voor seizoensfruit zoals appelen, en vollegrondsgroenten. Dit geven en nemen en de wederzijdse steun in deze moeilijke tijden vinden wij bijzonder belangrijk."  

Vruchtbare samenwerking met Landgard
Raiffeisen Obst & Gemüse is een samenwerking tussen telerscoöperatie Landgard en RWG Rheinland. De nauwe samenwerking met Landgard heeft zich volgens Johann al bewezen. "Wij profiteren van de directe goedereninkoop en de coöperatieve structuren. Bovendien worden goederen die niet meer nodig zijn voor de retailprogramma's via ons op de markt gebracht. De goederen die uiteindelijk overblijven stellen we beschikbaar aan de voedselbank of lokale foodsharing-initiatieven."

"Ongeveer 60 procent van de volumeomzet van de regionaal actieve groothandel bestaat uit fruit," vertelt Johann. "Hierdoor bedienen wij meer klanten die hoofdzakelijk fruit vragen, maar we proberen om ons groentenassortiment nog verder uit te breiden."

Het management van het groot-handelsbedrijf kijkt met vertrouwen naar de toekomst. "We beschikken over een jong, dynamisch team van twaalf medewerkers, allemaal onder de 40. Naar mijn idee is de sleutel tot succes echter de ligging met een optimale verbinding met het Rhein-Ruhrgebied en de regio Keulen." De nabijheid van de plaatselijke groothandelsmarkten is volgens Johann eerder positief. "Concurrentie stimuleert de handel. Wij presenteren ons als onestopshop, omdat de klanten bij ons alles uit één hand kunnen krijgen, en we profiteren bovendien van onze samenwerking met Landgard."

Voor meer informatie:
Johann Bergmann
Raiffeisen Obst & Gemüse GmbH
Robert-Koch-Straße 25-27
D-51379 Leverkusen, Duitsland
Tel: +49 (0)2171 400422
info@obstgemuese-raiffeisen.de 
www.obstgemuese-raiffeisen.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.