Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt verder, angstvallig stil omtrent sabotage Nord Stream I & II

De gasprijs is wederom iets verder gedaald naar een actuele 160 euro per megawattuur. Voor Q1 2023 is er op de Title Transfer Facility (TTF) t.o.v. gisteren een tientje afgegaan en kan men inkopen voor 175 euro de MwH.

De ontwikkeling van de gasprijs op de TTF de afgelopen drie maanden. Klik hier voor de meest actuele cijfers.

Toezichthouder houdt geen toezicht
Het elektriciteitsnet staat op klappen. De ramp die energietransitie heet - het afschalen van fossiel en uitbannen van kernenergie, en tegelijkertijd iedereen aan de zonnepanelen, de elektrische auto en de warmtepomp helpen kan simpelweg niet - maakt het risico op een zogenaamde black out met de dag groter. Bovendien kan uw nieuwe school of bedrijfspand in veel gevallen helemaal niet aangesloten worden op het net: u komt op een wachtlijst.

Pikant is dat Autoriteit Consument en Markt (ACM), zo bericht de NOS nu, na jaren achtereen te zijn gewaarschuwd, al die tijd de kop in het zand heeft gestoken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft jarenlang waarschuwingen genegeerd dat het elektriciteitsnet overbelast zou raken. Bovendien is nu een achterstand opgelopen die nauwelijks nog lijkt in te halen: "Netbeheerders vrezen dat de vraag naar elektriciteit de komende jaren sneller zal groeien dan zij kunnen bijbouwen."

1,3 miljoen waterpompen
De hoeveelheid warmtepompen neemt, overigens, in versneld tempo toe. Eind vorig jaar waren er in Nederland zo'n 1,3 miljoen warmtepompen, zo becijfert het CBS. Het merendeel daarvan, zo'n 70%, staat bij/dient ter verwarming van woningen.

Steun voor bedrijven in Vlaanderen
In Vlaanderen heeft minister-president Jan Jambon gisteren een pakket maatregelen gepresenteerd die bedrijven de energiecrisis door moeten helpen. De regering trekt 1 miljard euro uit voor leningen en waarborgen, en ook 250 miljoen euro aan subsidies en premies. Lees hier verder op Boerenbond.

Consument heeft meer vertrouwen in energieleverancier
Dan is er nog een uiterst opmerkelijk resultaat aangaande een onderzoek van de ACM naar het consumentenvertrouwen in hun energieleverancier. Dat daalde al jaren, maar zou dit jaar juist zijn toegenomen. Wat blijkt? De consument snapt de vraag niet. Deze geeft aan, aldus het onderzoek, wél vertrouwen te hebben in de leverancier, maar níet in diens vermogen een 'eerlijke prijs' te rekenen. 

Nord Stream
Het is, tot slot, angstvallig stil omtrent de sabotage van Nord Stream I en 2. Wonderlijk, want de economische en vooral geopolitieke consequenties moeten enorm en in potentie zeer explosief zijn. Daarnaast is vooralsnog niets bekend over de mogelijkheden tot reparatie en/of de termijn waarop dit plaats zou kunnen vinden.