Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stannuco goed te spreken over nieuwe onderstam voor aubergine

"In kilo’s 4 tot 5% meer productieproductie met Equifort"

Vorig jaar bouwde aubergine- en paprikateler Stannuco uit het Belgische Wommelgem een nieuwe kas van zes hectare om aubergine te telen. De verwachting was dat de kas een generatieve inslag zou hebben, maar de praktijk bleek anders. Daarom koos teler Kristof Schuddink dit jaar voor De Ruiters onderstam Equifort, omdat die voor meer generativiteit zorgt.

Kristof vertelt: ‘Vorig jaar hadden wij proeven op 800 vierkante meter met DRO141TX en Equifort. Equifort kwam daar voor de twee auberginerassen die wij telen als beste uit: meer productie en meer generativiteit. Ik schat dat we in kilo’s 4 tot 5% meer productie maken, maar in stuks ligt dat nog hoger. Mijn gevoel zegt dat we wel 15 stuks per vierkante meter meer oogsten. Op Equifort maken onze rassen meer scheuten en dus meer vruchten aan.’

Balans en generativiteit
‘Dit jaar staan daarom alle aubergines op Equifort en daar zijn we erg blij mee. Het gewas komt makkelijk in balans en we hoeven niet zo generatief te sturen. Dat betekent minder CO2, wat prettig is met de huidige energieprijzen.’

Lagere pieken
Kristof vult aan: ‘Op onze vorige onderstam moesten we pieken van 30 of 31 graden maken voor voldoende generativiteit. Dat is nu niet nodig; 28 graden is voldoende. Dat is niet alleen prettig voor de energie die we in het gewas steken – als de zon dat niet voor elkaar krijgt – maar vooral voor onze medewerkers. Die twee graden scheelt voor hen; bij 28 graden is het werk een stuk aangenamer.’


Anja Van Nuffelen, zaakvoerder
 
Gericht water geven
‘We hebben wel geleerd om gerichter water te geven. Wij telen ook paprika’s en zijn gewend om vlot water te geven. Gieten zit in onze natuur! Dat hebben we vorig jaar in de aubergineteelt ook iets te vlot gedaan en dat doen we nu anders.’

Meer scheuten, meer licht
Kristof: ‘Op Equifort maakt het gewas meer scheuten aan en het blad is kleiner. Het verschil met hoe het gewas er vorig jaar bij stond en nu in de huidige teelt is opvallend. Door de kleine bladeren kan het licht gemakkelijk tot aan de vruchten komen en dat is een groot voordeel. Meer scheuten, meer licht betekent meer productie!’

 

Voor meer informatie:
Bayer 
www.vegetables.bayer.com/nl/

Publicatiedatum: