Hogedrukvernevelingssystemen van vitaal belang in teelt bij Allegro Acres

Een van de redenen dat Gene Ingratta, directeur van Allegro Acres, tot teler van het jaar in Canada is gekozen, is de manier waarop hij temperatuur en luchtvochtigheid in zijn kassen beheerst. Allegro gebruikt sinds augustus 2021 een hogedrukvernevelingssysteem van MJ-Tech in hun LED-glasassortiment, vertelt Gene. "We waren zo onder de indruk van de resultaten dat we besloten hebben het systeem ook in onze dubbele polykassen te installeren."

Allegro Acres was een van de eerste Canadese telers die gebruik maakte van LED-technologie bij het telen van winterpaprika's. "Het MJ-tech hogedrukvernevelingssysteem was daarbij een groot voordeel", zegt hij.


Eigenaar/operator van Allegro Acres Gene Ingratta met Freddy Sarkis (hoofd van MJ-Techt North America Inc.) en de MJ-Tech MPU-36 hogedruk-vernevelingspomp

Complexiteit van het telen
Gene vervolgt: "Luchtvochtigheid in de kas speelt een cruciale rol in plant- en wortelgezondheid. Op bepaalde dagen kunnen wij met het MJ-Techsysteem de luchtvochtigheid met zo'n 25% verhogen, wat de temperatuur in de kas verlaagt met ongeveer 4°C. Dat helpt worteldruk te voorkomen en houdt de transpiratie op optimaal niveau, zodat de plant niet stilvalt en zijn reserves gaat gebruiken."

Met dit systeem kan Gene in de zonnige, droge maanden mei en juni bijvoorbeeld de luchtvochtigheid laten toenemen en de raamopeningen verkleinen zonder de temperatuur in de kas te verhogen. "Hierdoor houden we een hoger CO2-niveau in de planten, wat de snelheid van fotosynthese weer verbetert," merkt hij op.


Ook in een uitdagende dubbele polykas is een goede locatie te vinden voor de sproeileidingen

Tijdens de hete zomermaanden begint de irrigatietemperatuur te stijgen, waardoor worteldruk kan ontstaan. Gene geeft aan: "Door de luchttemperatuur koeler te houden, blijft ook het uitloogwater koeler en zorgt het voor meer zuurstof in het wortelsysteem. Gezonde wortels zijn een belangrijk onderdeel om ziektes als pythium en fusarium op afstand te houden."

Meer dan alleen luchtvochtigheid beheersen
"Een ander bijkomend voordeel bij het beheersen van temperatuur en luchtvochtigheid is het beperken van ziektes en plagen. Slechte insecten gedijen goed in droge omstandigheden, terwijl de goede insecten daaronder lijden. Door de luchtvochtigheid onder controle te houden, blijft het biologische programma in balans en beperkt het de verspreiding van ziekteverwekkers als meeldauw, waardoor onze totale kosten voor de gewassen dalen."

De maat van de paprika's wordt kleiner naarmate de zomertemperatuur stijgt. Gene: "Met het MJ-Tech systeem, dat de temperatuur in onze kassen lager houdt dan voorheen in de zomermaanden, hebben we gemerkt dat de kwaliteit en het gemiddelde gewicht van onze producten in augustus en september beter waren dan ooit."


Allegro Acres, de eerste Canadese kas die winterpaprika's produceert met LED-technologie, met de voordelen van het MJ-Tech hogedrukvernevelingssysteem.

Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech volgt de ontwikkelingen van Gene op de voet. "Tijdens het eerste jaar dat hij ons systeem gebruikte, kwam Gene steeds terug bij ons met nieuwe inzichten en gebruikerservaringen," zegt hij. "Hij vertelde over hoe de wortels van zijn planten steeds gezonder werden en de bladeren groter. Dat zorgt ervoor dat de plant een beter gebalanceerde transpiratie en meer fotosynthese heeft, wat een oogst van topkwaliteit oplevert aan het eind van het seizoen. Hij is een echte data-freak," lacht Jurnjan. "Maar vooral is hij een grote bron van inspiratie, die zeer waardevolle inzichten biedt over hoe ons hogedrukvernevelingssysteem de CEA-teelt ten goede komt, naast het regelen van de luchtvochtigheid. Als we de toekomst van de tuinbouw in ogenschouw nemen, dan zullen hogedrukvernevelingssystemen een belangrijk onderdeel worden van de strategie van elke teler. Daarom willen wij dichtbij de teler staan en hebben wij nu een eigen MJ-Tech North America Inc. vestiging met onze eigen voorraad en servicesupport stand-by in Leamington."

Voor meer informatie: 
MJ-Tech
Jurnjan van den Bremer
jj@mjtech.nl
Freddy Sarkis
Freddy@mjtech.ca
mjtech.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven