Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienplukrobot doodt schimmel met UV-technologie

Twee ingenieurs uit Perth hebben een aardbeienplukrobot ontwikkeld die het tekort aan arbeidskrachten op de teeltbedrijven kan verhelpen. De robot is zo ontworpen dat hij ongeveer even groot is als een mens, zodat hij een directe vervanging zou kunnen zijn voor menselijke arbeidskrachten vanwege het huidige tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouwsector, stelt Mark Brims, de directeur van BSC Electronics in Perth bij ABC News. Hij is de hoofdingenieur achter het prototype.

Brims zegt dat het moeilijk was om te bepalen hoeveel mensen de robot zou kunnen vervangen, omdat er veel variabelen zijn waarmee rekening moet worden gehouden: "Het voordeel van robots is dat ze 24/7 werken. Een mens kan maar zo'n acht of tien uur per dag werken, vijf of zes dagen per week. Het is de schildpad en de haas - hij haalt het uiteindelijk in - zodat hij waarschijnlijk één of twee mensen per robot zou kunnen vervangen, maar die vergelijkingen zijn allemaal een beetje ingewikkeld."

De robot is gemaakt met 3D-geprinte onderdelen en carbon, waardoor hij licht en goedkoop is. Hij gebruikt een ingebouwde 3D kleurencamera om een aardbei te lokaliseren, de mate van rijpheid te bepalen en ze te plukken. Dit prototype werkt het best met aardbeien die op goten worden geteeld, waarin de vruchten rond de hoogte van het middel van een mens hangen.

De robot kan ook ultraviolet (UV) licht gebruiken om bepaalde ziekten bij aardbeien te bestrijden, zodat er minder fungiciden hoeven te worden gebruikt. Ingenieur Robert Walker zegt dat deze UV-C-lichttechnologie nieuw is voor Australië, maar al eerder was gebruikt in andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten.

"Een paar jaar geleden ontdekte het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten dat de schimmel die je vooral op aardbeien krijgt, namelijk echte meeldauw, overdag enige bescherming tegen UV heeft, maar 's nachts wordt deze bescherming uitgeschakeld. Dus als je de aardbeien 's nachts beschijnt, zit de schimmel een beetje vast en doodt de UV ze vrij snel."

Bron: abc.net.au

Publicatiedatum: