Gautier Semences viert 70-jarig bestaan

Op de laatste vrijdag van september zijn bijna 500 mensen bijeengekomen in Eyragues, Zuid-Frankrijk, om het 70-jarig bestaan van het Franse zadenbedrijf Gautier Semences te vieren. 

De dag begon met een bezoek aan de verschillende werklocaties van het bedrijf, met als doel om de gasten kennis te laten maken met de vele werkzaamheden die achter het zadenbedrijf schuilgaan. Speciaal voor deze gelegenheid openden bijvoorbeeld onder andere het laboratorium 'Serre de l'Innovation' en de fabriek hun deuren.

Na beide locaties te hebben bezocht, volgde er een aantal officiële toespraken van Jacques Gautier (directeur van Gautier Semences), Michel Gavanon (burgemeester van Eyragues), Patrick Leveque (voorzitter van de Landbouwkamer van Bouches du Rhône) en François Desprez (voorzitter van de Zaden- en Plantenvereniging SEMAE). De beroemde Franse chef-kok Cyril Lignac, die eregast was, deelde zijn passie voor de creatieve keuken tijdens een vraag-en-antwoordsessie met Jeanne Gautier. Nadat de bezoeken aan de verschillende werklocatie en de toespraken hadden plaatsgevonden werd de dag afgesloten met een cocktailparty en een feestelijke avond in een tent tussen de olijfbomen.

Een innovatief bedrijf dat zich wist aan te passen
Gautier Semences is in 1952 opgericht in een context waarin de belangrijkste uitdaging voor de tuinbouw bestond uit het garanderen van voedselzekerheid in het licht van voedselschaarste. Inmiddels heeft het bedrijf met andere kwesties te maken (gekregen). Dat het bedrijf dit jaar het 70-jarig bestaan kan vieren, is vooral te danken aan het feit dat het altijd aan de verwachtingen van klanten heeft weten te voldoen en altijd heeft weten te anticiperen op de behoeften van een voortdurend veranderende markt. Hoewel de zaden oorspronkelijk werden geselecteerd op productiviteit, is die uitdaging als gevolg van een steeds meer voelbare klimaatverandering inmiddels veel groter en complexer geworden dan voorheen. Het doel van Gautier Semences op dit moment is om zich snel aan te passen aan deze veranderende omgeving door nieuwe rassen aan te bieden die steeds resistenter, veerkrachtiger, gezonder, duurzamer en verantwoorder zijn.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Gautier Semences heeft momenteel 165 werknemers in dienst en de afgelopen 10 jaar meer dan 150 rassencreaties ontwikkeld, waaronder de alom bekende Piccolo-tomaat, de Electra little gem-sla en de nieuwe Red Crush-sla die de innovatieprijs won op SIVAL 2022. Elk van de creaties is stuk voor stuk de vrucht van een "spannende, moeilijke en onzekere taak die onmogelijk alleen kan worden uitgevoerd", vertelde Jacques Gautier tijdens zijn toespraak, die daarna zijn familie, medewerkers en partners hartelijk bedankte.

Een familiebedrijf dat nu tot de meest vooraanstaande behoort
De Franse sector neemt op internationaal niveau een bevoorrechte positie in. Met 240 selecteurs en 18.000 telers op 400.000 hectare is deze de belangrijkste zadenteler van Europa, de belangrijkste exporteur van landbouwzaden van de wereld en de derde exporteur van groentezaden van de wereld.

Als belangrijke speler op het gebied van het creëren van rassen vertegenwoordigt Gautier Semences de Franse sector op een perfecte wijze. Aangezien de activiteiten van Gautier Semences alle drie de aspecten van veredeling omvatten ('het selecteren van zaden', 'het telen van zaden' en 'het op de markt brengen van zaden') is Gautier Semences volgens voorzitter van SEMAE François Desprez een bedrijf dat de sector zeer goed vertegenwoordigt. In veel opzichten is het bedrijf volgens hem echter ook zeer uniek.

Gautier Semences is er bijvoorbeeld in geslaagd zich tussen de grootste zadenbedrijven ter wereld op het internationale toneel te doen gelden, in een zeer concurrerende omgeving, terwijl het tegelijkertijd een onafhankelijk en menselijk karakter heeft weten te behouden. "Gautier Semences is een bijzonder en 'zeldzaam' bedrijf binnen een sector die verschillende concentratiegolven heeft gekend". Het familiebedrijf bestaat al 4 generaties, is daar trots op en is van plan om nog heel lang op deze manier door te gaan", legt Jacques Gautier uit.


Red Crush

Een bedrijf dat zich op verschillende niveaus inzet
De authenticiteit van Gautier Semences blijkt onder andere uit de "gevoelsmatige verbondenheid" met het land. Het bedrijf draagt bij aan de plaatselijke dynamiek en maakt de stad bekend via de producten die het ontwikkelt", zegt Michel Gavanon, burgemeester van Eyragues. Als echte 'werkverschaffer in de regio', zowel permanent als seizoensgebonden, is Gautier Semences sinds de oprichting een belangrijke lokale speler.

Een andere missie van het zadenbedrijf is het behoud van de biodiversiteit, van het lokale rassenerfgoed (spitskool van Châteaurenard, uien uit de Cevennen...) en van oude rassen. Gautier Semences is zeer betrokken bij diverse controversiële debatten en heeft zich krachtig uitgesproken tegen het gebruik van GGO's en het patenteren van wat aan de natuur zou moeten worden toegeschreven.


Bezoek aan de fabriek

Een bedrijf dat zich richt op kwaliteit
In het laboratorium, op de velden en in de fabriek worden alle handelingen van het bedrijf nauwgezet en vaak handmatig uitgevoerd met een gemeenschappelijk doel: zaden van optimale kwaliteit ontwikkelen. In het kader hiervan wordt een groot aantal visuele en sanitaire controles en kiemkrachtcontroles uitgevoerd - tijdens verschillende stadia van het ontwikkelingsproces en tijdens het op de markt brengen van de zaden.

Gautier Semences volgt deze kwaliteitsaanpak al jaren en kreeg in 2011 daarom ook de GSPP-erkenning (Good Seed and Plant Practices). Deze internationale norm omvat het hele proces van het selecteren tot het ontwerpen van de tomatenzaden. Om de best mogelijke zaden te kunnen ontwikkelen, legt Gautier Semences zich ook nog toe op een beheersplan rondom het verkleinen van de risico's van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Omdat het bedrijf sinds 1998 biologische zaden ontwikkelt, is het daarnaast in het bezit van het Ecocert-label.


Jeanne Gautier et Cyril Lignac

Van het zaadje tot het bord: passie in de hele keten
Voorafgaand aan de feestelijke avond kwam Cyril Lignac zijn passie voor de Franse keuken en de Franse landbouw delen. Die passie deelde de chef in de vorm van het houden van een toespraak die even geëngageerd, authentiek en gepassioneerd was als die van de werknemers van Gautier Semences. Cyril Lignac toonde zijn steun aan de Franse telers die volgens hem niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de moeilijkste banen ter wereld hebben. En op de vraag: "Hoe kan Gautier Semences u helpen met uw keuken door de rassen die het creëert?", antwoordde Cyril Lignac eenvoudigweg dat "als chef-kok het werken met wat de natuur te bieden heeft al een geschenk is."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Voor meer informatie: 
Coraline Hubin         
Gautier Semences      
coraline.hubin@gautiersemences.com   
Tel. +33 (0)6 52 62 29 67


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.