Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse teler werkt met eigen lab voor viruscontrole

Sinds november 2021 beschikt de Italiaanse kwekerij Centro Seia over een laboratorium voor moleculaire diagnostiek om plantenziekte-analyses uit voeren. Het laboratorium wordt onderdeel van het zelfcontrolebeleid van de kwekerij om gezond plantenmateriaal te kunnen garanderen aan de klanten. Het laboratorium is een aanvulling op de andere fytosanitaire preventie- en bestrijdingsmaatregelen die het bedrijf al neemt.

Andrea Caruso

Andrea Caruso, landbouwingenieur met een doctoraat in plantenpathologie en teelttechnicus bij Centro Seia, houdt toezicht op de complexe activiteit van het laboratorium.

"Op dit moment voert het interne laboratorium van Centro Seia analyses uit op de zaailingen voordat ze aan klanten worden geleverd, op zoek naar het momenteel meest gevreesde virus, het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)", vertelt Caruso. "Met de apparatuur in het laboratorium en onze verworven vaardigheden zullen we in de nabije toekomst ook andere virussen kunnen detecteren zoals ToLCNDV, TYLCV, TSWV, PePMV en ook bacteriƫn zoals Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis en Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria."

"De gebruikte techniek is die van realtime PCR (polymerasekettingreactie) of qPCR, die minimale hoeveelheden genetisch materiaal van het virus kan detecteren (RNA in dit specifieke geval). Deze techniek is kwantitatief: naast het detecteren van de aanwezigheid van de ziekteverwekker, is de techniek in staat om ons te vertellen in hoeverre het geanalyseerde materiaal besmet is, hoeveel virale deeltjes aanwezig zijn. Bovendien is qPCR veel gevoeliger dan de meest gebruikte serologische technieken zoals DAS-ELISA (van 100 tot 1.000 keer gevoeliger, afhankelijk van de pathogenen, gebruikte antistoffen, enz.) en bezorgt het ook razendsnel het resultaat, namelijk in minder dan twee en een half uur vanaf het begin van de procedure. Dit stelt ons in staat om snel een kijk te hebben op de fytopathologische situatie van de kwekerij en snel te reageren indien nodig."

"Alle door ons geanalyseerde zaailingen zijn asymptomatisch en daarom kan alleen een gevoelige techniek als qPCR ons de zekerheid geven dat we gezond materiaal afleveren. De analyses kunnen worden uitgevoerd op zaden, bladeren, stengels en vruchten. Het Laboratorium voor Plantenvirologie van de afdeling Landbouw-, Voedings- en Bosbouwwetenschappen van de Universiteit van Palermo was in de persoon van Prof. Walter Davino betrokken als wetenschappelijke partner bij de realisatie van het laboratorium. De professor kan ook elke analyse die in ons laboratorium wordt uitgevoerd op afstand volgen", besluit Caruso.

Voor meer informatie:
Dr. Andrea Caruso
Centro SEIA
C.da Piombo s.n.c
Ragusa (RG) - Italiƫ
Tel: +39 (0)932914070
info@centroseia.it
www.centroseia.it

Publicatiedatum: