ook 5 soorten pepers gaan naar VS

Tijdens orkaan Ian zijn voor het eerst Colombiaanse paprika's in de VS aangekomen

Colombia heeft zojuist voor het eerst 9.000 kg paprika's naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Deze zending, die woensdagmiddag in de haven van Miami is aangekomen, ondanks de sterke wind en stormen van orkaan Ian, gaat naar Centraal-Florida waar zij afnemers in het zuidoosten van de VS zal bereiken.

Deze paprika's zijn geteeld in de gemeente El Dovio, in het departement Valle del Cauca, door het bedrijf Pimentonera Santa María en worden verladen door Clasifruit.

De verwachtingen voor de paprikasector in Colombia zijn hooggespannen, aangezien de Verenigde Staten de belangrijkste importeur van dit product ter wereld zijn. Volgens de USDA-FAS is de waarde van de paprika-import in 2022 opgelopen tot € 1,9 mld, waarbij Mexico de belangrijkste leverancier is, gevolgd door Canada en Nederland.

De minister van Handel, Industrie en Toerisme van Colombia, Germán Umaña Mendoza, verklaarde dat het land "streeft naar uitbreiding van zijn exporteerbare aanbod, niet alleen voor buitenlandse markten, maar ook voor de binnenlandse markt, aangezien een van de doelen van de nationale regering is om de nationale voedselteelt te verbeteren en voedselsoevereiniteit en -zekerheid te bereiken, evenals handelsevenwicht. Wij vieren deze eerste export die wijst op de verwezenlijking van verschillende van deze doelstellingen."

Naast paprika, die in deze eerste lading uit Colombia wordt geïmporteerd, heeft de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw ook toestemming gegeven voor de import van 5 pepersoorten uit Colombia, zoals de locoto-peper, de habanero-peper, de tabasco-peper en de manzano-peper.

De Colombiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Luis Gilberto Murillo, verwelkomde het nieuws en merkte op dat dit een nieuwe kans is voor Colombiaanse telers. "Dit is het resultaat van het gezamenlijke werk van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, het ministerie van Buitenlandse Zaken, ICA, ProColombia en de ambassade van Colombia in de Verenigde Staten," zei hij.

"De eerste export van Colombiaanse paprika naar de VS heeft meer dan 100 directe banen opgeleverd in El Dovio, een gemeente met 8.508 inwoners. Het doel is om de Colombiaanse tuinbouwexport te vergroten ten gunste van onze telers, die echte kansen creëren en een positief effect hebben op het platteland om de vredesinspanningen in Colombia te ondersteunen," aldus Murillo eraan toe.


Een pallet van de eerste lading Colombiaanse paprika's naar de VS

Juliana Villegas van ProColombia, het overheidsagentschap dat belast is met de bevordering van de niet-mijnbouwexport, het toerisme en de investeringen in het land, verklaarde dat "dit een venster opent voor zowel de Colombiaanse tuinbouwsector als voor de Amerikaanse kopers, dankzij de gevarieerde topografie en klimaatzones van het land, waardoor de gewassen het hele jaar door kunnen worden geoogst."

"Dit historische moment is ook het resultaat van een samenwerking tussen de nationale regering en ondernemers uit verschillende regio's, die in overeenstemming is met het grote potentieel dat we hebben als wereldvoedselleverancier. De doorbraak is een resultaat van de voortdurende en permanente werkzaamheden van de fytosanitaire diplomatie van Colombia, waardoor de afgelopen tien jaar verschillende producten toegang hebben gekregen tot de Amerikaanse markt," aldus Villegas eraan toe.

De teler Pimentonera Santa María verwacht te kunnen blijven samenwerken met lokale telers om hun geïnstalleerde capaciteit te consolideren en is ervan overtuigd dat "de Amerikanen verliefd zullen worden op de Colombiaanse paprika's, aangezien het een kwaliteitsproduct is dat dankzij de verpakkingstechnologie meer dan drie weken in optimale omstandigheden kan worden bewaard en vers en smakelijk bij de Amerikanen op tafel komt," aldus Juan Carlos Mendoza, directeur van het bedrijf.

Tot op heden heeft Colombia meer dan 100 verschillende tuinbouwproducten met groen licht voor de Amerikaanse markt. Andere Colombiaanse producten die op het Amerikaanse grondgebied worden aangetroffen zijn Hass avocado's, blauwe bessen, mandarijnen, sinaasappelen, ananas, mango's en Tahiti-lime.

Het ministerie van Handel zal samen met ProColombia en andere nationale instellingen blijven werken aan het verkrijgen van toegang voor andere tuinbouwproducten zoals verschillende soorten passiefruit.

Voor meer informatie:
Catalina Sánchez
ProColombia
+1 786 727 93 52
csanchez@procolombia.co 
www.procolombia.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven