Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge gasprijzen niet abnormaal, gasprijscrisis kan snel voorbij zijn"

Stef Proost, bedrijfseconoom bij de KU Leuven, legt uit hoe de gascrisis volgens hem snel voorbij kan zijn. Hij voorspelt onder meer dat Rusland 'met deze invoeronderbreking veel krediet verspeeld heeft en daardoor slechts aan discountprijzen aardgas kan verkopen op de langere termijn'. In de conclusie van zijn stuk schrijft hij dat 'we' ons niet blind mogen staren op de huidige hoge prijzen. 

"Op langere termijn zorgen deze hoge prijzen voor vraagvermindering
en aanbodverhoging door andere leveranciers voor slechts een kleine prijsverhoging van aardgas t.o.v. de prijzen van voor de Covid-crisis. Dit is op zich goed nieuws voor de aardgasmarkt en de elektriciteitsmarkt en laat toe om de bevolking nu tijdelijk te helpen met toelagen onder de voorwaarde dat het sterke prijssignaal behouden blijft."

Mocht de oorlog stoppen, dan verwacht hij dat Rusland de aanvoer van gas op Europa wil herstellen 'omdat het geen andere klanten heeft die even veel willen betalen.' Resultaat: levering voor discountprijzen, denkt Proost. "De Europese aardgasprijzen zouden dan een onderscheid kunnen maken tussen betrouwbaar en duurder gas en minder betrouwbaar en goedkoper gas uit Rusland. Uiteindelijk kunnen aardgasprijzen lager liggen dan voor de Covid-crisis."

Proost vindt dat er nog eens nagedacht moet worden over de zware energie-investeringen die op tafel liggen. "We zijn nog maar 6 maanden ver in de Oekraïne crisis en een lang termijnperspectief is
hier nuttig." Lees hier het hele stuk.    

Publicatiedatum: