Gert-Jan Slobbe, Fortuna Frutos Continental:

“De nodige onzekerheden bij start groente-importseizoen”

Tholen - Sinds begin deze zomer zijn Fortuna Frutos Continental en Fortuna Frutos International verhuisd naar een nieuwe locatie in het warehouse van R&M Forwarding in Ridderkerk. Volgens Gert-Jan Slobbe is de verhuizing een verbetering in meerdere opzichten. "Naast dat we in een nieuw pand aan alle laatste normen voldoen, zitten we hier ook bovenop de handel. Bovendien is de situatie logistiek gezien ideaal, in directe nabijheid van de snelweg. We staan hiermee gesteld voor de toekomst."

Bij Fortuna Frutos Continental vangt komende maand het Canarische en Spaanse importseizoen weer aan. "We starten over twee weken met beperkte volumes", vertelt Gert-Jan. Hij verwacht vanuit de Canarische Eilanden een stabiel volume tomaten en komkommers. "Maar we worden geconfronteerd met de nodige onzekerheden bij de start van het seizoen. Niet alleen de tuinders worden met de gas- en energieperikelen geconfronteerd. De vraag is ook hoe de hele economische situatie zijn weerslag zal hebben op het aankoopgedrag van de consument."

"De belichte teelt in Nederland zal voor een groot gedeelte uitblijven. De grote vraag is welk effect dat gaat hebben op de producten die we andere winters structureel tot onze beschikking hadden. Spanje heeft wat meer tomaten aangeplant, maar kan daarmee niet het gat vullen wat Holland achterlaat. In Spanje zijn er vooral verschuivingen van gewas, het is niet zo dat er honderden hectares areaal bij zijn gekomen. Wie het weet mag het zeggen, maar volgend jaar april/mei weten we allemaal hoe het gelopen is."

"Al met al zullen de komende weken spannend worden. De lokale producties lopen terug. Nederlandse tuinders hebben hoge producties gehad afgelopen voorjaar en zomer en die vallen nu voor een groot gedeelte weg. Bovendien is er nog niet voldoende importproduct beschikbaar om die vraag op te vullen, dus dat resulteert momenteel in hoge prijzen. Tegelijkertijd worden alle telers, of dat nu in Nederland, Spanje, Marokko of de Canarische Eilanden is, geconfronteerd met aanzienlijk hogere kosten. De vraag is hoe de markt daarop zal reageren."

"We zijn blij dat we dit jaar op de Fruit Attraction in Madrid na enkele jaren van afwezigheid onze relaties kunnen verwelkomen op de beurs. De timing van de beurs is voor ons perfect bij de start van het groente-importseizoen", besluit Gert-Jan. Het standnummer van Fortuna Frutos is hal 9 A03.

Voor meer informatie:
Gert-Jan Slobbe
Fortuna Frutos Continental
+31(0)180 751 410
gert-jan@fortuna-frutos.com    
www.fortuna-frutos.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven