Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lessen uit fossielvrije tomatenteelt onder LED: "Meer is niet altijd beter"

Het project ‘Tomaat fossielvrij met LED’ is met het oogsten van de laatste tomaten op 29 augustus tot een einde gekomen. Stijn Jochems van Delphy blikt in een blog op Kas als Energiebron terug op de belangrijkste leermomenten van het onderzoek uitgevoerd bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. In de volgende proef gloort een rendabele, 100% fossielvrije tomatenteelt aan de horizon.

Eindresultaat
In de transitie naar een fossielvrije teelt is besparing op de inbreng van warmte de eerste stap, ongeacht van welke bron deze komt. In deze belichte tomatenteelt ligt de uitdaging met name in de winter en in het bijzonder de onbelichte nacht. Dit jaar is de etmaaltemperatuur in de winter ruim een graad koeler geweest (19,5°C) ten opzichte van vorig jaar. Het vochtgehalte overdag (~85%) en in de nacht (~88%) lag ongeveer 3 procentpunten hoger ten opzichte van het vorige jaar.

Over de hele teeltperiode is de warmtevraag van deze teelt 34.2m³/m² gaseq., bijna 10m³/m² minder dan de voorgaande proef. Dit is voor zo’n 85% ingevuld met teruggewonnen warmte uit de kas. Daarvoor was 79 kWh/m² voor de warmtepomp nodig. Dankzij energiezuinige belichting en door alleen te belichten op assimilatenvraag, is in totaal 220 kWh/m² verbruikt.

De behandeling met het daglichtspectrum met verrood (FR) kwam uit op 267 kWh/m². Fors meer elektriciteit, dat zijn waarde moet bewijzen door een hogere productie te realiseren. Een productieverschil is ook gemeten. Met name in de eerste weken van 2022 werd door een betere zetting meer geoogst onder het daglichtspectrum + FR.

Aan het einde van de teelt is ruim 94 kg/m² geoogst onder het daglichtspectrum, onder het efficiëntere RWMB spectrum is de totale oogst 91.9 kg/m², beide getallen exclusief afval. Er valt nog meer te winnen, de lichtbenuttingsefficiëntie – beoogd op 15 gram/mol – wordt niet altijd behaald.

In het project was ook aandacht voor schermen en CO2-dosering. Lees hier het hele projectverslag op Kas als Energiebron. Een vervolgonderzoek sluit aan op de huidige energieactualiteit. 

Publicatiedatum: